Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Noha mine nohu

Není to složité a jde vlastně jen o jedno. O veličinu nazvanou „walkability“, což by se dalo přeložit asi jako „choditelnost“. Jak má takové choditelné město vypadat, to je otázka na pomezí psychologie a urbanismu, kterou se dnes zabývají experti na celém světě.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Poloviční přechod přes Sirkovou ulici. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Poloviční přechod přes Sirkovou ulici. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Kateřina Šedáková jde opravdu rychle. Je to zřejmě tréninkem, v zimě chodí každý den dva kilometry od tramvaje domů. Mohla by jet také trolejbusem, tahle možnost jí je ale příjemnější. „Nemusím se s nikým tlačit, nikdo na mě neprská žádné bacily. Naopak, spíš se otužím,“ říká svižná padesátnice, když trochu zvolní krok na pěší lávce přes Úslavu v Plzni.

Nová lávka je jedna z věcí, kterou v Plzni postavili pro pěšáky. Starý můstek nestál za moc, šplhalo se na něj po vysokých zrezlých schodech. Nová lávka je bez schodů, pohodlně široká pro chodce i kola.

Paní Šedáková sem každý den jde ze zastávky tramvaje na sídlišti Slovany. Také tady mají chodci komfort: chodníky jsou nově vydlážděné, přechody bezbariérové. U zastávek tramvaje auta zpomaluje terénní vyvýšení.

Plzeň se chlubí tím, že na své chodce myslí, a je to zatím zřejmě jediné české město, kde mají zpracovaný plán pěších tras, takzvaný generel pěší dopravy. Má také promyšlenou koncepci a zásady, podle nichž pohodlné a logické trasy budovat.

To je ta dobrá stránka věci. Ta horší je, že realizace je pomalá a že rozvoj pěší dopravy je pořád spíš slogan pro voliče. Trochu podobně je to také v Brně a v Praze: také tady se rodí koncepce pěší dopravy. Aby se něco z barevných mapek pěších cest objevilo i v realitě, o to se snaží zatím spíš aktivisté než politici nebo dopravní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].