Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Knihy

Jarní číslo Revolver Revue, která ještě stále vychází, otevírají básně Terezy Šimůnkové, próza Rubena Gonzaleze Callega a také Lubomíra Martínka.

Guy Viarre: Bílé předání

Přeložil Petr Zavadil, Fra 249 stran

Touha je čistota čelící času.// Slunce bez jména / sekyra postupování. Básně, slova jako kousky rozbitého skla, které jiskří a přitom řežou, sahají k limitám jazyka i představivosti. Halucinace, hry a obrazy jsou z pera mladého francouzského básníka (1971–2001), který se podle slov svých přátel narodil jen nedopatřením, ale když už na světě byl, rozhodl se vydržet až do svých třiceti let – pak si vzal život.

Andrew Norman: Agatha Christie. Dokončený portrét

Přeložila Stanislava Pošustová, Paseka, 178 stran

Tento životopis slavné spisovatelky detektivních románů je založen hlavně na rekonstrukci jejího vlastního životopisu a jiných autobiografických textů. Autor pátrá po různých motivacích – po traumatech, která ji pronásledovala od dětství (například postava záhadného střelce). Poměrně detailně se také zabývá záhadným zmizením spisovatelky v době její manželské krize a seznamuje nás s klinickým popisem stavu nazvaného „fuga“. Jedenáct dní, kdy se Agatha považovala za zcela cizí ženu a přitom se chovala zcela normálně, je skutečně jako z její detektivky. Až na to, že tam by jí to nikdo nevěřil.

Revolver Revue č.74/2009

Jarní číslo Revolver Revue, která ještě stále vychází, otevírají básně Terezy Šimůnkové, próza Rubena Gonzaleze Callega a také Lubomíra Martínka. Rozhovor s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].