Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Jak zamezit telefonickému marketingu?

Každý má možnost u svého jména v telefonním seznamu nechat napsat poznámku, že si nepřeje být kontaktován marketingovými firmami.

Na pevnou linku mi pravidelně volají různí marketingoví pracovníci a nabízejí svoje služby. Volala jsem do redakce Zlatých stránek, kde mi slíbili, že u mého jména udělají poznámku, že si takový kontakt nepřeji. Bohužel to nepomohlo. Když jsem věc urgovala, dozvěděla jsem se, že když jsem v telefonním seznamu, může mi zavolat kdokoliv. Existuje nějaké postižení pro firmy, které poruší mé přání?

V. BAUDIŠOVÁ

Ptali jsme se na Úřadě pro ochranu osobních údajů, na Českém telekomunikačním úřadě a ve firmě Mediatel:

Každý má možnost u svého jména v telefonním seznamu nechat napsat poznámku, že si nepřeje být kontaktován marketingovými firmami. Tento symbol vypadá ve Zlatých stránkách jako šipka doprava, na jejich webových stránkách jako modrý čtvereček. „Firmy se s takovým požadavkem obracejí přímo na nás. Pokud je majitelem telefonu soukromá osoba, musí se obrátit na svého operátora. Ten nám potom informaci předá,“ vysvětlil Tomáš Gregořica z firmy Mediatel, která nabízí Zlaté stránky.

Podle zákona o elektronických komunikacích musí každý, kdo shromažďuje osobní údaje lidí, zajistit, aby účastníci mohli vyjádřit svůj nesouhlas s přímým marketingem. Tato povinnost se tedy netýká pouze Zlatých stránek. „Pokud marketingová firma takové přání poruší, a i přesto člověka kontaktuje, hrozí jí pokuta ve výši až deseti milionů korun,“ říká …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].