Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Duhová vize

Svržení vlády uprostřed hospodářské krize a předsednictví Evropy dosud nevídaně obnažilo krátkozrakost i destruktivní choutky českých politiků. A mezitím ekologické Hnutí Duha představuje svou Velkou výzvu – promyšlenou, ambiciózní a možná i nejucelenější vizi budoucnosti, jaká je v Česku k mání.

Některá slova nenápadně mění svůj význam. Vezměte si například, jaké představy vyvolávaly počátkem 90. let výrazy ekologický aktivista a politik. Ten první byl dredatý rebel, jehož přivazování se k vratům jaderné elektrárny považovala velká část veřejnosti za nepřijatelně hysterickou metodu prosazování názorů. Ten druhý solidní prognostik, který ví, kam čerstvě narozenou demokracii vede. Minulý týden nabízel zcela opačný obrázek. Svržení vlády uprostřed hospodářské krize a předsednictví Evropy dosud nevídaně obnažilo krátkozrakost i destruktivní choutky českých politiků. A mezitím ekologické Hnutí Duha představuje svou Velkou výzvu – promyšlenou, ambiciózní a možná i nejucelenější vizi budoucnosti, jaká je v Česku k mání.

Proč to půjde

Jeden český podnikatel kdysi řekl, že slovo vize patří na psychiatrii, a ne do byznysu nebo politiky. Plánování, zdiskreditované bolševickými pětiletkami, se u nás nenosí a těžko se vysvětluje, že dobrá společná vize byla motorem úspěchu zemí, jako je Švédsko, Finsko nebo Irsko.

Globální změna klimatu a aktuálně hospodářská krize však potřebu širší shody na našich cílech a strategii ukazuje velmi jasně. S politikou záplatování děr, nahodile prolobbovaných investic a starých ekonomických pouček člověk náhle nevystačí, protože hrozby jsou příliš velké. Právě v silné vizi budoucnosti tkví úspěch amerického prezidenta Baracka Obamy. Jeho kritici – nejnověji český premiér

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].