Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Učitel jako politický extremista

Případ učitelky vlastivědy na pražské základní škole paní Semelové, která je aktivní členkou KSČ a mimo jiné veřejně obhajuje procesy z 50. let jako spravedlivé a správné, a nově i případ učitele jazyků na střední škole v Litvínově pana Reňáka, který je stínovým starostou za Dělnickou stranu, vyvolávají pochopitelně vedle emotivních reakcí také otázky. Otázky po tom, jestli lidé s radikálními názory smějí vůbec učit a kdo jim v tom má nebo může zabránit.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Petr Albrecht - Autor: Archiv autora • Autor: Respekt
Fotografie: Petr Albrecht - Autor: Archiv autora • Autor: Respekt

Petr Albrecht

vystudoval český jazyk a dějepis na Univerzitě Karlově. V minulosti učil na gymnáziích v Příbrami, později vedl Open Gate Boarding School v Babicích u Prahy. Nyní působí jako senior teacher na pražském gymnáziu PORG, kde má na starosti učební plány.

Případ učitelky vlastivědy na pražské základní škole paní Semelové, která je aktivní členkou KSČ a mimo jiné veřejně obhajuje procesy z 50. let jako spravedlivé a správné, a nově i případ učitele jazyků na střední škole v Litvínově pana Reňáka, který je stínovým starostou za Dělnickou stranu, vyvolávají pochopitelně vedle emotivních reakcí také otázky. Otázky po tom, jestli lidé s radikálními názory smějí vůbec učit a kdo jim v tom má nebo může zabránit.

Svým způsobem pohodlným řešením by bylo, kdyby situaci vyřešil soud a následný úřední zákaz. Anebo alespoň rozhodnutí příslušných ředitelek. Ony jsou přece odpovědné za to, co se ve škole děje, tedy i za to, aby učitelé nešířili žádné, natož pak extrémní politické názory. Ani jedna ze stran však zakázána (zatím) není a pravomoci ředitelů a ředitelek jsou, co se týče možnosti propouštět učitele, velmi omezené. Školský zákon říká, že činnost a propagace politických stran není ve škole povolena. Listina základních lidských práv a další zákony zase zaručují práva každého z nás, mimo jiné právo na ideovou svobodu.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].