Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Respekt-Despekt

Ohýbání práva ve prospěch potřeb politiků tady už nebude tak lehké. Po měsících mlčení se začaly lámat ledy a řada justičních špiček teď dává jasně najevo, že nehodlají ustupovat potřebám mocných.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Respekt - Autor: EGP • Autor: Respekt
Fotografie: Respekt - Autor: EGP • Autor: Respekt

RESPEKT

Justice se ozývá

Ohýbání práva ve prospěch potřeb politiků tady už nebude tak lehké. Po měsících mlčení se začaly lámat ledy a řada justičních špiček teď dává jasně najevo, že nehodlají ustupovat potřebám mocných. Po ombudsmanu Otakaru Motejlovi či bývalém ústavním soudci Vladimíru Klokočkovi se teď ozvala i Unie státních zástupců ČR. Její představitelé nepřímo vyzvali nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou, aby rezignovala. Reagovali tak na to, že Vesecká společně s dalšími špičkami justice pomáhala na záchranu Topolánkovy vlády zastavit vyšetřování Jiřího Čunka. Státní zástupci a soudci konečně pochopili, že jejich nezávislost a tím pádem i naše svoboda je teď hodně v jejich rukou.

DESPEKT

Špinavé prádlo socialistů

Sociální demokraté o víkendu „prali špinavé prádlo“ a nechtěli, aby je u toho někdo, tím méně jejich voliči, viděl. Argument s prádlem vážně padal jako vysvětlení, proč se obvykle nejzajímavější část sjezdů stran – debaty delegátů – odehrávají právě u sociálních demokratů za zavřenými dveřmi. Ne že by se v jiných stranách nepralo, ale opozičníci jsou tentokrát za dinosaury – jinde se to děje nemilosrdně před zraky veřejnosti. Třeba na posledním kongresu ODS – senátoři se sice pokusili zabránit veřejné hádce svých kolegů, ale neuspěli a jejich kolegové se o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].