Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Náš tmavý velký bratr

Možná je Amerika naším temným velkým bratrem, pokud jde o suroviny a geopolitická dobrodružství. Ale pro nás Afričany zůstává jedinou zemí, která je stále otevřena kvalifikovaným přistěhovalcům. Africká diaspora první a druhé generace Afričanů má velký talent a kapitál a žije zejména ve Spojených státech.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Binyavanga Wainaina - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Binyavanga Wainaina - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Binyavanga Wainaina

se narodil v Nakuru v keňské provincii Rift Valley. Vystudoval ekonomiku, ale stal se spisovatelem, píše cestopisy a povídky, za něž byl oceněn literárními cenami. V současnosti přednáší na Bard College v New Yorku.

Tím, čím by mohla Afrika být, je pro Obamu – stejně jako pro každého jiného potomka tohoto kontinentu – věcí osobní hrdosti a identity.

Možná je Amerika naším temným velkým bratrem, pokud jde o suroviny a geopolitická dobrodružství. Ale pro nás Afričany zůstává jedinou zemí, která je stále otevřena kvalifikovaným přistěhovalcům. Africká diaspora první a druhé generace Afričanů má velký talent a kapitál a žije zejména ve Spojených státech. Mezi obyvateli USA není ani jedna skupina vzdělanější, než jsou právě tito noví afričtí přistěhovalci. Téměř čtvrtina z nich má univerzitní diplom, což je více než u čínských Američanů, bílých Američanů či Američanů z Indie.

Ať už přijdou Afričané do kterékoli země, zjevně se tam uchytí – pokud k tomu ovšem dostanou férové podmínky. Například ve Velké Británii až 82 procent přistěhovalců z Keni vlastní nemovitost. To je vyšší procento než u bílých Britů. Pro zbytek Evropy už tato čísla neplatí, protože EU se uzavírá vůči přistěhovalcům a může si být jista, že je to k její vlastní škodě.

Afričani sobě

Whitney W. Schneidman,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].