Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Knihy

Už před polovinou šedesátých let si tehdy mladičká Vladimíra Čerepková (1946) vydobyla proslulost v básnickém okruhu pražské kavárny Viola.

Vladimíra Čerepková: Zimní derviš

TORST, 64 STRAN

Už před polovinou šedesátých let si tehdy mladičká Vladimíra Čerepková (1946) vydobyla proslulost v básnickém okruhu pražské kavárny Viola. Její svěží, nenucené, maličko prostořeké verše jako by poezii vracely přirozenou opravdovost. Zdála se být tehdy dost blízko americké beat generation. V roce 1965 ostatně kolovala Prahou historka o jejím setkání s autorem Kvílení. Když u baru ve Viole zahlédla podivného vousáče v teniskách, prohodila ke známým: „Dneska už každý moula vypadá jako Ginsberg!“ Moula se s úsměvem vztyčil a podal jí ruku se slovy: „Yes, I’am Allen Ginsberg!“ O tři roky později Čerepková odešla do Francie, kde žije dodnes.

V její zatím poslední, šesté sbírce Zimní derviš převládá ztišená přírodní lyrika, odkazující ke starým čínským vzorům, mimo jiné už citáty Wang Weje a Li Poa v záhlaví. Jde o poezii drobných, ale pronikavých postřehů, v níž lapidární popisy různých objektů, nálezů, gest či nálad přesně evokují jejich konkrétní skutečnost, ale zároveň se stávají neobyčejně výmluvnými básnickými obrazy. Stále svěží, ale zároveň už plně vyzrálý výraz pozdních textů kdysi nejmladší české básnířky nehýří nápadnými efekty, jeho citová intenzita je však vysoce efektivní.

Pavel Humhal: Osobní a veřejné

TRANZIT.CZ, 158 STRAN

Výtvarná iniciativa tranzit.cz se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].