Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Je čas bojovat

V poměrech české justice je předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa výjimečnou autoritou. Na rozdíl od řady svých kolegů mluví o aktuálních výstřelcích svých kolegů jasně a otevřeně.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Josef Baxa - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Josef Baxa - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

V poměrech české justice je předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa výjimečnou autoritou. Na rozdíl od řady svých kolegů mluví o aktuálních výstřelcích svých kolegů jasně a otevřeně. Renatě Vesecké doporučuje, aby odstoupila, popisuje politické manipulace se spravedlností i to, jak se na špatném stavu české justice podílejí sami soudci.

Co si jako vrcholný představitel justice myslíte o rozhodnutí Naděždy Žákové o odejmutí případu justiční mafie soudci Ceplovi?

Já to rozhodnutí vidím velmi kriticky. Především přišlo pozdě a navíc nebylo – na rozdíl od rozsudku doktora Cepla – transparentní. Je velký kontrast mezi rozhodováním krajského a vrchního soudu. Vrchní soud v Praze je prostě takový tajemný hrad v Karpatech. Co mě ale nejvíce pobuřuje, je výrok o odnětí věci soudci Ceplovi.

Co je na tom tak pobuřující?

Platí tu ústavní zásada: nikdo nesmí být odejmut svému zákonnému soudci, k tomu musí být ústavní důvody. Ne nějaké obyčejné! Já jsem soudcem mnoho let, disponoval jsem také pravomocí odvolat soudce z jejich případů a nikdy jsem ji nepoužil. Rozuměl bych tomu, kdyby jedna nebo druhá strana sporu namítla podjatost soudce Cepla ať pro průběh řízení, pro rozsudek nebo chování po rozsudku. Pak by bylo zcela na místě, aby vrchní soud případ zhodnotil z tohoto hlediska a svůj závěr přesvědčivě odůvodnil. To…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].