Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Hlavně že jsme spolu

Před pěti lety paní Pužové při tragické autonehodě zemřel manžel a úředníci magistrátu se ihned poté rozhodli, že pošlou její děti do dětského domova. Dvakrát to zkusili a načas se jim to podařilo, ale děti se nakonec vrátily domů. A skok časem ukazuje, že tato rodina navzdory všemožným pochybám funguje tak, že jí může leckdo závidět.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: „Život mě naučil nebýt náročná. (Valérie Pužová s rodinou) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: „Život mě naučil nebýt náročná. (Valérie Pužová s rodinou) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

V životě matky, která posledních pár let strávila dokazováním, že je schopna vychovávat svých devět dětí, je to dokonalý zvrat. Je konec března a paní Valérie Pužová a její syn Marek pózují s herečkou Lindou Rybovou novinářům na premiéře nového filmu Zdeňka TyceEl Paso. Na druhý den vyjde fotografie na titulní straně Českobudějovického deníku.

Před pěti lety paní Pužové při tragické autonehodě zemřel manžel a úředníci magistrátu se ihned poté rozhodli, že pošlou její děti do dětského domova. Dvakrát to zkusili a načas se jim to podařilo, ale děti se nakonec vrátily domů. A skok časem ukazuje, že tato rodina navzdory všemožným pochybám funguje tak, že jí může leckdo závidět.

V novém bytě

Úředníci budějovického magistrátu se na osamělou romskou matku zaměřili v roce 2005 už tři dny po smrti jejího manžela. Rozčílilo je, že zdrcená žena na ně neměla náladu, a rozhodli se, že pošlou jejích devět dětí do dětského domova. Díky právníkům z Ligy lidských práv se jim to nakonec nepovedlo. Podruhé už byli úspěšnější a tři dcery nakonec před necelými třemi lety v ústavní péči na devět měsíců za mezery ve školní docházce skončily (původně tam měly setrvat osm týdnů, což se protáhlo na více než čtyřnásobek).

Když o Valérii Pužové (37) psal Respekt před dvěma lety naposledy, celá rodina si právě znovu užívala, že je pohromadě, a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].