Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ekokrize, nebo ekošance?

Je rozumné, abychom teď v čase ekonomické krize řešili globální oteplování? Tato otázka nemá jasnou odpověď ani uvnitř řady evropských vlád, které se ještě nedávno k ochraně klimatu hlásily, natož napříč celou Evropskou unií. Česká vláda navíc v tomto nebyla jednotná nikdy a mohlo by se zdát, že zejména pro ministry z řad ODS je lákavé dát zelenou agendu v době krize „k ledu“.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: ilustrační obrázek - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: ilustrační obrázek - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Je rozumné, abychom teď v čase ekonomické krize řešili globální oteplování? Tato otázka nemá jasnou odpověď ani uvnitř řady evropských vlád, které se ještě nedávno k ochraně klimatu hlásily, natož napříč celou Evropskou unií. Česká vláda navíc v tomto nebyla jednotná nikdy a mohlo by se zdát, že zejména pro ministry z řad ODS je lákavé dát zelenou agendu v době krize „k ledu“. Na druhou stranu teď finišují přípravy na prosincovou celosvětovou konferenci v Kodani, kde se má dohodnout další pokračování Kjótského protokolu o boji proti změně klimatu. A očekávání od této dohody jsou velká. Navíc platit „zelené“ projekty a řešit krizi nemusí být v rozporu.

Západ to zaplatí

S globálním oteplováním je to podobné jako s ekonomickou krizí: také jsme co chvíli zásobováni zprávami, že situace je horší, než se říkalo. Poslední zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu z minulého týdne uvádí, že ledovce tají mnohem rychleji a vývoj směřuje k horším z načrtnutých scénářů – podle nich by se hladina oceánů mohla ještě v průběhu tohoto století zvýšit o více než metr. Proto si také EU již v prosinci dohodla plány na pětinovém snížení emisí do roku 2020.

Někdo tvrdí, že opatření proti změně klimatu jsou drahá, co ale mají říkat země Jihu?To ovšem bude stát hodně peněz, které jsou teď třeba na hašení ekonomické krize. EU chce…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].