Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Čekání na zázrak

Tak jako každý rok mají i na letošek pojišťovny předem dohodnutý balík peněz, které nemocnicím a lékařům vyplatí. Skutečné problémy jsou zatím daleko. Zmiňované úspory nashromážděné dílem díky prudkému hospodářskému růstu země v posledních dvou letech, ale také díky pěti miliardám uspořeným loni ze zdravotnických poplatků však nemusejí stačit.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Běh na pořádně dlouhou trať. (Emil Buřič) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Běh na pořádně dlouhou trať. (Emil Buřič) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Pomoc s propagací, jakou dostal na startu Emil Buřič k ruce, mu spousta manažerů může jen tiše závidět. Desetitisíce rozeslaných dopisů, pouliční kolportéři s letáky, a dokonce i balíky s fotbalovými kopačkami pro novináře. Možná to ale nebylo nutné: na led, na který se za masivní podpory šéf nově vzniklé soukromé zdravotní pojišťovny Média pouští, se teď nikdo jiný příliš nehrne. A místo plácání po zádech dnes nad stamilionovou investicí kroutí spousta lidí hlavou. Všem podobným projektům totiž měla dodat smysl zdravotnická reforma z dílny bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka – díky ní by Média i další nově vzniklé pojišťovny mohly pacientům nejen nabízet placený nadstandard, ale především samy generovat zisk. Jak známo, ten návrh však dávno padl ze stolu a nedlouho poté padl i sám ministr.

„Tohle je dlouhodobá investice. Těch změn se jednou dočkáme a peníze se vrátí,“ říká Emil Buřič. To, zda se tak skutečně stane, může být nám všem koneckonců jedno a ani pro miliardáře Ivana Zacha a jeho impérium Ges Holding, do něhož Média spolu s polovičkou televize Prima a několika realitními a průmyslovými firmami patří, to není otázka přežití. Mnohem zajímavější bude sledovat to, jaký osud čeká samotnou zdravotnickou reformu. Právě minulý týden se sporné Julínkovy paragrafy dostaly znovu na politické výsluní.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].