Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Blogy

Proč ale vůbec madam Sarkozyová do Konga přijíždí? Neletí do této válkou rozervané a nefunkční země náhodou, ale se svým manželem. Ten letí do Kinshasy žehlit svá faux pas.

Když přijíždí madam Sarkozyová

Vše začalo před dvěma měsíci na večírku. „Heleď, povím ti hrozný tajemství a nesmíš to nikomu říct,“ šeptala mi kamarádka Dan. „Do Konga, přímo do Bukavu, přijede Carla Bruni, a zajímá ji sexuální násilí. Chce vidět nějaké projekty.“ Napadlo mě jediné – vezmeme ji do Bunyakiri, regionu okupovaným milicemi Hutů ze sousední Rwandy. Může navštívit projekty Člověka v tísni pro znásilněné ženy a pochopí tak během chvíle realitu a utrpení místních konžských žen. Dan je jako šéfka UNICEF zodpovědná za program první dámy Francie a jelikož se jí nápad zalíbil, začaly jsme na něm pracovat.

Proč ale vůbec madam Sarkozyová do Konga přijíždí? Neletí do této válkou rozervané a nefunkční země náhodou, ale se svým manželem. Ten letí do Kinshasy žehlit svá faux pas. Není to poprvé, co si francouzský prezident do huby neviděl. Ve své řeči k diplomatům ve Francii ospravedlnil přítomnost Rwanďanů v Kongu, kteří východ země okupují už deset let. Kradou, vraždí, znásilňují. “Podívejte se na Rwandu, malinká přelidněná země, která nic nemá a vedle obrovský soused, který má vše a kde není nikdo. Konžské bohatství je třeba sdílet,“ prohlásil Sarkozy. V Kongu se proti Sarkozymu zvedla vlna odporu, proběhly demonstrace. Konžští novináři ho obvinili, že chce dosáhnout balkanizace Konga, rozdělit ho, i za cenu války. Sarkozy bude na červený koberec čekat marně!

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].