Často hledáte, jak…
Obálka vydání 12/2009
12/2009 • 15.–22. 3. 2009

Nenahraditelný pán obrazovky

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Česko

Janečkova repríza

Adam Šůra

Radní České televize jsou evidentně v dobré náladě. Přitom se na dnešní schůzce čeká zásadní pře o to, jak se bude volit nový generální ředitel veřejnoprávního masmédia. Půjde o klíčovou volbu. Šéf televize garantuje důvěryhodnost instituce, která má poskytovat „službu veřejnosti“, být nezávislá na zájmech politiků i velkého byznysu a dávat prostor menšinám, kterých si komerční média nevšímají. A bez ředitele nemůže mocný občanský pomocník fungovat.

Mí Češi mi rozumějí

Iva Skochová

Přestože „klimatický“ výlet českého prezidenta do Ameriky nikoho nepřekvapil, v Evropě vyvolalo turné tentokrát přece jen o trochu větší rozruch než obvykle. Klausovo uklidňování, že klima na Zemi je zcela v pořádku, tentokrát zaznělo právě v době, kdy Češi začínají v čele Evropské unie připravovat globální dohodu o ochraně klimatu.

Kundera ve škole

Jan Brabec

Seminář s názvem „Případ Kundera v českých médiích 2008“, se vyučuje na katedře mediálních studií a jeho prostřednictvím se mají studenti dopátrat celé řady věcí – třeba jaký mají dnes média pohled na komunistickou minulost a co z toho pro Čechy plyne.

Spravedlnost zvedá hlavu

Ondřej Kundra, Jaroslav Spurný

Odhalení Respektu, že proslulé stop pro vyšetřování korupce vicepremiéra Čunka zřejmě zařizovali lidé z okruhu premiéra Topolánka, přebil další velký šok. Z případu byl odstaven soudce, který toto spiknutí mocenských a justičních špiček za účelem likvidace spravedlnosti popsal zatím nejpřesněji a nejhlouběji. Běžnému pozorovateli z toho musí jít hlava kolem: přestal snad v Česku fungovat právní stát?

Měli jste to žehlit

Silvie Lauder

U zelených už je zase zmatek. A tentokrát má drsné vyvrcholení v podobě vyloučení čtyř členů včetně někdejší první místopředsedkyně a spolutvůrkyně volebního úspěchu Dany Kuchtové. Nepřehledné hádky o to, co kdo komu vlastně udělal, trochu zakrývají zásadní spor, s nímž máme tu čest. Jak barevná vlastně může být strana, která voličům slibuje pestrost, ale zároveň se musí vejít do mantinelů velké politiky?

Až naprší a uschne

Michal Komárek

Češi jsou po katastrofálních letních povodních z let 1997 a 2002 na zprávy o vodě citliví. Potíž je, že kromě těch, kdo začátkem března viděli na vlastní oči vodu opouštějící koryto Sázavy, Dyje nebo Moravy, zůstává většina lidí bez jasné informace. Hrozí nám záplavy? Nebo je to zase jen planý poplach?

Kultura

Božský Bruce

Jan Gregor

Scenárista Shane Blake navázal na svou veleúspěšnou Smrtonosnou zbraň (1987), v níž poprvé plně využil model dvou nesourodých, špičkujících se detektivních parťáků. Za práci na Posledním skautovi vyinkasoval 1,75 milionu dolarů a producentům se odměnil textem s takovou kadencí sarkastických bonmotů na stránku, že má v žánru dodnes těžko konkurenci.

Knihy

Respekt

Zajímavé knižní novinky

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Vycházejí hned čtyři reedice alb nevyzpytatelného trumpetisty a jeho kapely Jazz Cellula. Kromě debutu z roku 1968 jsou to tituly Oheň až požár (1976), Jazz Cellula (1977) a Jazzissimo (1981).

Taková všední Sodoma Gomora

Tereza Brdečková

Film Gomora je evropský úspěch loňského roku: režisér Matteo Garrone si za něj odnesl Velkou cenu z Cannes a Evropskou cenu v pěti kategoriích.

Milující máma na zabití

Jan Gregor

Nový snímek Zdeňka Tyce El Paso není dokonalé filmové dílo. Dialogy občas šustí papírem, nevtíravě civilní režie má spíše televizní parametry. Tyto nedostatky mohou leckterého diváka udolat. Což by ale byla škoda, protože za nimi se skrývá silná autorská výpověď, která nemoralizuje, nelakuje skutečnost na růžovo ani neschovává před problémy hlavu do písku.

Pozvi přátele na čaj

Jan H. Vitvar

Prý to byl československý zvyk, otevírat svůj dům blízkým i vzdáleným přátelům a vytvářet v něm svobodomyslné komunity libující si v popíjení čaje. Alespoň podle Lou Reeda, který tohle tvrdí na desce Songs for Drella, již v roce 1990 věnoval Andymu Warholovi. Jeho milovaná Drákulka tehdy už byla tři roky po smrti a z jejího života se stal sled více či méně nadnesených legendárních historek, jež mají k pravdě podobně daleko jako Reedova slova o naší komunistické realitě. Nicméně něco tu z Warhola zůstalo v originálním, neupraveném stavu. Jeho dílo.

Zapsáno při rauchpauze

Tomáš Weiss

Petr Borkovec (1970), autor knihy Berlínský sešit/Zápisky ze Saint-Nazaire, je i při svém nevysokém věku již veteránem takových bitev, kdy před tvůrcem poblikává obrazovka notebooku a pro všechny případy je v kufru připraven blok Moleskine a pár ořezaných tužek tvrdosti tři.

Melancholický optimista

Jan Němec

Navzdory melancholii bývá Saul Bellow překvapivě označován za optimistického autora. Snad je to pod vlivem jeho přednášky při příležitosti udělení Nobelovy ceny (1976), ve které se postavil proti nihilismu a negativismu soudobé literatury. Pravda je spíš taková, že moderní úzkost a zmatek frontálně zasahují Bellowovy hrdiny, ale nepoznamenávají jeho styl.

Dělat něco navíc

Jaroslav Formánek

Přípravy vrcholí a vzrušení narůstá. Koncem března se může ze Západočeského divadla v Chebu stát scéna, o které se nebude mluvit tak trochu přezíravě jen jako o „regionální“.