Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Zhroucené jistoty

Globální hospodářská krize přináší zpochybnění mnoha jistot a dogmat. Hroutí se lecjaké osvědčené pravdy, otevírají se různá tabu a to, co ještě nedávno nebylo možné nabourávat (nebo to nedávalo smysl), se nyní již v rámci intelektuálního diskurzu nahlodávat smí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jan Macháček - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Jan Macháček - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Jan Macháček

je novinář a hudebník. V letech 1989–2000 byl redaktorem Respektu, kde se zabýval ekonomickou a transformační tematikou. Poté přispíval do Prague Business Journal a byl komentátorem Hospodářských novin. Je nositelem řady novinářských cen. V současné době působí jako politicko-ekonomický komentátor www.respekt.cz.

Globální hospodářská krize přináší zpochybnění mnoha jistot a dogmat. Hroutí se lecjaké osvědčené pravdy, otevírají se různá tabu a to, co ještě nedávno nebylo možné nabourávat (nebo to nedávalo smysl), se nyní již v rámci intelektuálního diskurzu nahlodávat smí.

Nejen bankéři, průmyslníci a manažeři nevědí kudy kam. Určité panice propadají dnes i myslitelé, ideoví lídři a jak se jim všem vlastně říká.

Jistě to souvisí s nečekanou hloubkou a prudkostí krize. Jedním z jejích projevů je například hrozba poklesu cen, tedy deflace. Ve světě, v němž klesají ceny, se většina z nás neumí pohybovat a ani ekonomové na to nejsou dostatečně vyškoleni. Jako kdybychom se octli v zrcadlově převráceném světě, v němž se máme najednou učit psát levou rukou.

Zde je tedy několik příkladů toho, na co je dnes dovoleno pohlížet jinak.

Trhy

Akciovým trhům bylo vždy možné vyčítat vysokou rizikovost a kolísavost. Vždy jsme věděli, že čím větší riziko, tím větší možný výnos. Bylo obecně známo, že na trhu vznikají…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].