Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vlastní cestou

Výlet za teplem

Africké divadlo pro sebe Němečková objevila před lety na Avignonském festivalu. Zaujalo ji a okouzlilo jinakostí, odlišnou logikou vyprávění a rozhodla se svou novou zkušenost zprostředkovat i doma.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Barack Obama – před rokem ve Filadelfii, a teď v Arše. (Vincent Byrd le Sage) - Autor: Archiv festivalu Tvůrčí Afrika • Autor: Respekt
Fotografie: Barack Obama – před rokem ve Filadelfii, a teď v Arše. (Vincent Byrd le Sage) - Autor: Archiv festivalu Tvůrčí Afrika • Autor: Respekt

Lucie Němečková na africkém kontinentě ještě nikdy fyzicky nebyla, přesto je prý v Africe každý den. „Je to záležitost duše, srdce, pohledu na život,“ říká dramaturgyně, která před osmi lety vymyslela a založila festival Tvůrčí Afrika aneb Všichni jsme Afričani.

Africké divadlo pro sebe Němečková objevila před lety na Avignonském festivalu. Zaujalo ji a okouzlilo jinakostí, odlišnou logikou vyprávění a rozhodla se svou novou zkušenost zprostředkovat i doma. „Afrika se u nás vnímá především ve spojitosti s humanitární pomocí nebo politikou, ještě tak možná hudbou. Ale o tamním divadle a literatuře se v Česku neví skoro nic,“ říká.

Festival se postupně rozrostl do poměrně úctyhodných rozměrů; vedle Prahy se jednotlivé akce konají už v pěti dalších městech. Úcta je na místě, zvláště uvážíme-li, že Lucie organizaci zvládá s minimálními prostředky a téměř sama. Osmý ročník se od předchozích liší i v tom, že hosté už nepřijíždějí jen z Evropy nebo třeba Kanady, ale poprvé se podařilo dovézt autora, režiséra a herce Rodrigua Normana přímo z Toga. Jeho hra na téma „domov“ bude spolu s dvěma dalšími jednoaktovkami afrických autorů jedním z hlavních bodů programu.

Zůstat, nebo odejít

„Domov je teď žhavé téma současné africké dramatiky,“ říká Němečková.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].