Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Stát na prodej

Ten konec přišel náhle a určitě jinak, než si pan Godmanis představoval. Když se před rokem vracel do křesla předsedy vlády, upírala k němu většina Lotyšů zrak jako ke zkušenému a oblíbenému reformátorovi, který v devadesátých letech vytáhl zemi ke svobodě z ruin rozpadlého sovětského bloku. Záchrana se od něj čekala i tentokrát, když se země loni na podzim začala potýkat s prudce se zhoršující ekonomickou situací. Jenže premiér Godmanis ten zázrak nedokázal, a tak opouští úřad v okamžiku, kdy má vláda i on pouze sedmiprocentní podporu veřejnosti a státní kasa je před bankrotem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Tomáš Sachr • Autor: Respekt
Autor fotografie: Tomáš Sachr • Autor: Respekt

Na chodbách vládního paláce přešlapuje hlouček nervózních návštěvníků a co chvíli se některý z nich obrací na opodál postávající úředníky s otázkou: „Má to čekání smysl?“ Dvojice ministerských asistentů jen krčí rameny. „Pan premiér ale s tím rozhovorem počítá,“ ubezpečuje po hodině čekání přítomné sekretářka roznášející espreso v hrnečcích z Karlových Varů. Pro Čechy prý mají vůbec tady v sídle lotyšské vlády slabost: taky proto nečekáme na rozdíl od místních zpravodajů na pár slov do kamery na chodbě, ale na obsáhlý rozhovor o situaci v Lotyšsku a konci politické kariéry, který má Ivars Godmanis (57) poskytnout přímo ve své premiérské pracovně.

Ten konec přišel náhle a určitě jinak, než si pan Godmanis představoval. Když se před rokem vracel do křesla předsedy vlády, upírala k němu většina Lotyšů zrak jako ke zkušenému a oblíbenému reformátorovi, který v devadesátých letech vytáhl zemi ke svobodě z ruin rozpadlého sovětského bloku. Záchrana se od něj čekala i tentokrát, když se země loni na podzim začala potýkat s prudce se zhoršující ekonomickou situací. Jenže premiér Godmanis ten zázrak nedokázal, a tak opouští úřad v okamžiku, kdy má vláda i on pouze sedmiprocentní podporu veřejnosti a státní kasa je před bankrotem. Jde vůbec o nejvážnější potíže, které dnes zažívá členská země EU, a to, jak dopadnou, může podle všeho rozhodnout i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].