Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Mí Češi mi rozumějí

Přestože „klimatický“ výlet českého prezidenta do Ameriky nikoho nepřekvapil, v Evropě vyvolalo turné tentokrát přece jen o trochu větší rozruch než obvykle. Klausovo uklidňování, že klima na Zemi je zcela v pořádku, tentokrát zaznělo právě v době, kdy Češi začínají v čele Evropské unie připravovat globální dohodu o ochraně klimatu.

„Podívejte, posledně jsme měli divného prezidenta my. Teď si to můžete užít vy,“ obrací se americký kameraman ke skupině českých studentů. Sedíme v nejhonosnějším sále Kolumbijské univerzity v New Yorku a Václav Klaus právě dokončil svoji přednášku nazvanou „Evropa, globální oteplování a současná ekonomická krize: viděno pohledem z Prahy“. Obsah je jako vždy zcela konzistentní s jeho ostatními projevy o neutěšeném stavu Evropské unie a neexistenci globálního oteplování. Nic nového, tak snad teď: právě startuje čas na dotazy z publika.

Kdo jste

V sále se však nic dramatického neděje. Koneckonců dnešní řečník není prvním ani jediným popíračem, který v přednáškové sérii Fóra světových lídrů na Columbii promluvil. V září 2007 tu například popíral existenci holocaustu íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Tato nastavená laťka se samozřejmě nedá podlézt. A navíc Klausův projev v angličtině ztrácí trochu pověstné arogance a samolibosti a nabírá méně sebejistého, lidštějšího tónu. Kameraman přesto není spokojen. „Mluví jako papež. Jen málo věcí je méně fotogenických než kázání od nadčlověka,“ zlobí se filmař na to, že jeho kamera podobné obrazy prostě nemá ráda.

Po pár zcela neškodných otázkách se hlásí česká studentka a ptá se, zda Klaus svými vyhraněnými názory nepřekračuje roli prezidenta. Jsou jeho názory reprezentací České republiky, nebo jeho osobním…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].