Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Janečkova repríza

Radní České televize jsou evidentně v dobré náladě. Přitom se na dnešní schůzce čeká zásadní pře o to, jak se bude volit nový generální ředitel veřejnoprávního masmédia. Půjde o klíčovou volbu. Šéf televize garantuje důvěryhodnost instituce, která má poskytovat „službu veřejnosti“, být nezávislá na zájmech politiků i velkého byznysu a dávat prostor menšinám, kterých si komerční média nevšímají. A bez ředitele nemůže mocný občanský pomocník fungovat.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Taková bezvýznamná molekula. (Jiří Janeček) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Taková bezvýznamná molekula. (Jiří Janeček) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Radní České televize jsou evidentně v dobré náladě. Přitom se na dnešní schůzce čeká zásadní pře o to, jak se bude volit nový generální ředitel veřejnoprávního masmédia. Půjde o klíčovou volbu. Šéf televize garantuje důvěryhodnost instituce, která má poskytovat „službu veřejnosti“, být nezávislá na zájmech politiků i velkého byznysu a dávat prostor menšinám, kterých si komerční média nevšímají. A bez ředitele nemůže mocný občanský pomocník fungovat. On má před radou obhajovat rozpočet a zásadní strategické dokumenty určující, co se bude vysílat. V minulosti se proto volby televizních šéfů neobešly bez turbulencí, které cloumaly celým národem. Když před devíti lety televizní rada složená ze zástupců ODS a ČSSD vyslala řídit nejdůležitější médium člověka podezřelého z velkého propojení s politiky, vzbouřili se proti němu zaměstnanci televize, za které se postavila česká veřejnost, a Česko zažilo největší vlnu demonstrací od roku 1989.

Janeček má velkou šanci obhájit svůj post. Vydělá na tom ale divák?Dnešní atmosféra mezi radními ale spíš napovídá tomu, že se tu chystá klidná debata starých dobrých přátel. Členové rady si vzájemně potřásají rukama a vrhají na sebe úsměvy od lejster za jednacím stolem. Když vejde do místnosti stávající šéf ČT Jiří Janeček, místopředsedkyně rady Helena Fibingerová prudce vstane ze židle.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].