Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Hlavy řeže vždycky panovník

Ministrů a šéfů stran se obvykle ptáme na různé novinky, vládní agendu, aktuální problémy. Tentokrát jsme se ale rozhodli udělat výjimku a věnovat se v rozhovoru pouze jednomu tématu: velkému rozkolu ve Straně zelených.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Martin Bursík - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Martin Bursík - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Ministrů a šéfů stran se obvykle ptáme na různé novinky, vládní agendu, aktuální problémy. Tentokrát jsme se ale rozhodli udělat výjimku a věnovat se v rozhovoru pouze jednomu tématu: velkému rozkolu ve Straně zelených. Její vedení v čele s Martinem Bursíkem se rozhodlo vyloučit největší rebely. Bursík tento krok vysvětluje a přitom ukazuje zajímavá zákoutí technologie moci.

Minulý víkend jste vyloučili ze strany vaši konkurentku a člověka, který pro hodně lidí Stranu zelených symbolizuje. Jak myslíte, že si to vaši voliči vysvětlují?

Souhlasíte s tím, že bychom se zvlášť bavili o poslankyních Zubové a Jakubkové a zvlášť o Daně Kuchtové?

Mluvím o Daně Kuchtové, vyloučení poslankyň mě až tak nezajímá.

Cítil bych se daleko lépe, kdyby se mi podařilo se s Danou Kuchtovou dohodnout. Ten problém je v tom, že ona od momentu, kdy odešla z ministerstva školství, se dostala do opozice a nic ji nedokázalo zastavit. Ani pokusy o jednání, o dohodu, dvojí napomenutí ústředím revizní komise, že nemůže vystupovat v médiích, když k tomu nemá mandát. Prostě se rozhodla, že zmobilizuje nespokojence ve straně. Jde o zvláštní konglomerát lidí, kteří k sobě vlastně politicky blízko nemají, není to názorová platforma. Motivace je jediná – vyhrát politickou soutěž a vést stranu.

To zní jako princip politiky.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].