Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Dělat něco navíc

Přípravy vrcholí a vzrušení narůstá. Koncem března se může ze Západočeského divadla v Chebu stát scéna, o které se nebude mluvit tak trochu přezíravě jen jako o „regionální“.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Doba zákazů je pryč. (Představení Asfaltová džungle) - Autor: Miomir Polzovič • Autor: Respekt
Fotografie: Doba zákazů je pryč. (Představení Asfaltová džungle) - Autor: Miomir Polzovič • Autor: Respekt

Přípravy vrcholí a vzrušení narůstá. Koncem března se může ze Západočeského divadla v Chebu stát scéna, o které se nebude mluvit tak trochu přezíravě jen jako o „regionální“. Proběhne tu totiž další etapa nevšedního, v Česku ojedinělého divadelního projektu Quartet – Vize Evropy. Akce, ze které by si mohla vzít příklad i divadla, jež mají k velkým centrům zdejší kultury blíž, než je tomu ze západního konce republiky.

Máme smysl

„Mít stálou scénu v tak malém městě, jako je Cheb s dvaatřiceti tisíci obyvateli, je nadstandard. Takže boj o přežití, o další hodnotný chod divadla je tu daleko těžší než ve větších městech. Musíte mít výsledky, tedy žádné propadáky. A musíte dělat ještě něco navíc, co přitáhne pozornost třeba v Plzni i Praze,“ říká ředitel chebské scény Miloš Růžička.

Zájem diváků je jedna věc, ovšem pouze z tržeb za vstupné by divadlo existovat nemohlo. Jeho zřizovatelem je město Cheb a scéna je tak odkázána na finanční podporu radnice a regionu. Otázka, proč mít vůbec nějaké divadlo, v tamním zastupitelstvu padla již několikrát. Naposled v době, kdy město nemělo finanční prostředky nutné k udržení fotbalového klubu mezi českou prvoligovou elitou. Šestnáctičlenný kolektiv herců, dva stálí hosté, umělecký šéf a režisér tak musejí svou aktivitou regionálním politikům neustále dokazovat, že jejich …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].