Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Zatykač na prezidenta

Minulou středu soudci ICC vyhověli hlavnímu žalobci, Argentinci Louisi Moreno-Ocampovi, a vydali zatykač na prezidenta Omara Bašíra, který největší africké zemi už dvacet let vládne.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Příliš mnoho červené barvy. (Dětská kresba z Dárfúru) - Autor: Waging Peace • Autor: Respekt
Fotografie: Příliš mnoho červené barvy. (Dětská kresba z Dárfúru) - Autor: Waging Peace • Autor: Respekt

Podobné obrázky kreslí také děti v Česku. Bojovníci přijíždějí na koních, vojáci v zelených uniformách kolem sebe střílejí z kalašnikovů, letadla shazují bomby na hořící vesnice. Když ale takto malují děti z uprchlických táborů v Čadu, není to jen výtvor jejich fantazie, inspirované akčními filmy. Je to dokumentární záznam, vzpomínka na to, co zažily předtím, než se svými rodinami, sousedy a statisíci dalších lidí prchly ze svých domovů v západosúdánském Dárfúru. Díky nevládní organizaci Waging Peace, která je mezi uprchlíky sbírá, se teď z dětských kreseb stal navíc důkazní materiál u Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu (ICC).

Obžaloba jej používá proti předním súdánským politikům a členům milicí Džandžavíd, kteří se v roce 2003 rozhodli brutálně potlačit vzpouru rebelů ze zchudlého a po desetiletí zanedbávaného Dárfúru. Za ozbrojené povstání proti „arabské“ centrální vládě měli trpět všichni příslušníci usedlých „afrických“ kmenů, ze kterých rebelové pocházeli. Teď by obrázky dětí z Dárfúru měly přitížit i súdánskému prezidentovi, který podle žalobců jejich utrpení zrežíroval.

Kmenová válka s bombardéry

Minulou středu totiž soudci ICC vyhověli hlavnímu žalobci, Argentinci Louisi Moreno-Ocampovi, a vydali zatykač na prezidenta Omara Bašíra, který největší africké zemi už dvacet let vládne. Bašír je podle…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].