Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z kraje

Šifra mistra Béma

Mezi chatkami bude už brzy živo. Do zahrádkářské kolonie na pražské Ořechovce se začnou scházet lidé, začne se sít a rýt. Může to být ovšem jedna z posledních sezon, městská část Praha 6 má v plánu osady na svém území zrušit.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Velká změna začala... - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Velká změna začala... - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Mezi chatkami bude už brzy živo. Do zahrádkářské kolonie na pražské Ořechovce se začnou scházet lidé, začne se sít a rýt. Může to být ovšem jedna z posledních sezon, městská část Praha 6 má v plánu osady na svém území zrušit. Teď záleží na tom, jestli zahrádkáři dokážou okolí přesvědčit, že jejich společenství a záhony jsou pro město důležité. Právě teď mají milovníci zahradničení, ale i všichni Pražané příležitost se přihlásit, aby se s jejich zájmy počítalo ve vznikajícím územním plánu. Aby vůbec mohli začít vyjednávat, má to však jednu podmínku. Musejí porozumět šifrované řeči zvané magistrátština. A to není snadné.

V osadě na Ořechovce mají pozemky hlavně starší lidé. Čtyřicetiletá Marie Jelínková tam přijde jen občas, pomoci svojí sedmdesátileté tetě. „Nedávno začala mluvit o tom, že kolonii zruší,“ říká paní Jelínková. „Všichni to brali, jako že se s tím nedá nic dělat. Nemají přístup k internetu, jejich generace není zvyklá se bránit.“ Marie Jelínková se rozhodla, že ona se bránit zkusí.

Opatření o oznámení

„Vystavení veřejné vyhlášky – oznámení o zahájení řízení o vydání ZUR MHMP opatřením obecné povahy od 18. 2. 2009 do 6. 4. 2009.“ Tato věta, ukrytá v hloubi magistrátního webu, má občany upozornit, že právě teď se děje něco hodně zajímavého: je čas přihlásit se o své zájmy. Do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].