Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Respekt-Despekt

Ředitelé více než třiceti příspěvkových organizací ministerstva kultury budou muset do budoucna svůj post pravidelně obhajovat, kvalitu jejich práce bude ministerstvo kultury prověřovat každých šest let.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Respekt - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Respekt - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

RESPEKT

Manažerské způsoby dorazily do kultury

Ředitelé více než třiceti příspěvkových organizací ministerstva kultury budou muset do budoucna svůj post pravidelně obhajovat, kvalitu jejich práce bude ministerstvo kultury prověřovat každých šest let. Dosud totiž působila většina z nich bez časového omezení a bez závislosti na výsledcích hospodaření. Ministr kultury Václav Jehlička v rámci změny také odvolá současné šéfy, kteří jsou ve funkci déle než šest let. Ti se pak mohou přihlásit do výběrového řízení. Ztráta křesla by se měla týkat mimo jiné i Milana Knížáka, který vede Národní galerii už deset let.

DESPEKT

Totálně nasazený Kubek

Prezident lékařské komory Milan Kubek nepovažuje pracovní nasazení žen ve zdravotnictví za srovnatelné s nasazením jejich mužských kolegů – prý neslouží kvůli rodině tolik služeb. Proto je feminizace zdravotnictví stejně jako úbytek absolventů, odchod lékařů do zahraničí a stárnutí personálu alarmující, v českém zdravotnictví totiž přibývá více lékařek než lékařů. Prezident Kubek však už nevysvětlil, jestli to pacientovi vadí a jak se liší „ženský“ lékařský zákrok od „mužského“. Kubek poté, co po kritice raději odjel na dovolenou, napsal sice lékařkám omluvný dopis, protože je prý „nekritizoval“, výzvu k odstoupení třeba Sdružení ambulantních lékařů už ale nevyslyšel.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 11/2009 pod titulkem Respekt-Despekt