Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Plachý král Šumavy

Jsme v malé horské obci Srní, vysoko v centrální části Šumavy, je čtvrtek pravé poledne a za chvíli začne něco opravdu jedinečného. Za doprovodu strážců národního parku se skupinka milovníků přírody vydá do hlubokých šumavských hvozdů, aby zažili to, co se někomu nepovede po celý život: spatřit na vlastní oči jelena evropského.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Stačí chvíle trpělivosti... (Miloš Juha v popředí) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Stačí chvíle trpělivosti... (Miloš Juha v popředí) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Pod dřevěnou cedulí s nápisem Shromaždiště podupává v desetistupňovém mrazu několik netrpělivých postav s batůžky. Kolem jsou vidět dýmající chalupy s rampouchy u okapů až po okna zaváté hlubokými závějemi sněhu, několik lyžařů uhánějících v hluboké stopě směrem do mlhou zahalených kopců, modrá obloha a v ledu se třpytící slunce.

Jsme v malé horské obci Srní, vysoko v centrální části Šumavy, je čtvrtek pravé poledne a za chvíli začne něco opravdu jedinečného. Za doprovodu strážců národního parku se skupinka milovníků přírody vydá do hlubokých šumavských hvozdů, aby zažili to, co se někomu nepovede po celý život: spatřit na vlastní oči jelena evropského. Nejde přitom o pohled na zvíře vtěsnané do klece zoologické zahrady, ale o autentického obyvatele šumavské přírody. Navíc ho tady mohou návštěvníci parku spatřit dokonce pravidelně a zdarma: děje se tak dvakrát týdně v rámci tzv. zoologického programu místních strážců přírody. A právě od těsného nahlížení do života lesních obyvatel si místní ochranáři slibují jejich lepší ochranu před lidmi.

Jednou se vrátím

Šumavská příroda sice prošla od dob, kdy byla v literatuře opěvována jako „magická“, mnoha změnami, ale něco tu přece jen zůstalo. Návštěvník tohoto nejrozsáhlejšího lesnatého území ve střední Evropě může dodnes získat dojem, že stále vězí v čase legendárních šumavských obdivovatelů písmáka Karla…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].