Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Na koberečku u Kima

Nový dokument Lindy Jablonské (29) Vítejte v KLDR! právě vstoupil do kin. Podobně jako její první celovečerní film Kupředu levá, kupředu pravá vzbuzuje i tento snímek diskuse nejen o politice a dějinách, ale i o smyslu a etice dokumentárního filmu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Linda Jablonská - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Linda Jablonská - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Nový dokument Lindy Jablonské (29) Vítejte v KLDR! právě vstoupil do kin. Podobně jako její první celovečerní film Kupředu levá, kupředu pravá vzbuzuje i tento snímek diskuse nejen o politice a dějinách, ale i o smyslu a etice dokumentárního filmu.

Severokorejské velvyslanectví si vás kvůli vašemu filmu předvolalo na kobereček. Co se jeho úředníkům nelíbilo?

V podstatě mě obvinili z toho, že jsem chtěla svrhnout severokorejský režim. Česká republika teď předsedá Evropské unii a 21. března jede česká vládní delegace do Pchjongjangu a já to prý takhle kazím. Konzulární úředník pan Kim, se kterým jsem mluvila, tvrdil, že v poslední době se velmi kladně rozvíjejí dobré vztahy s Českou republikou (v roce 2004 jsme obnovili diplomatické vztahy), ale takhle škaredé věci, pomluvy a poškození dobrého jména jejich republiky rozhodně rozvoji dobrých vztahů nepomůže. Nakonec dospěl k tomu, že můj film je vlastně něco jako špionážní akce.

Viděli vůbec úředníci severokorejského velvyslanectví váš film?

Ne. Pan Kim sice říkal, že jeho šéf ho chce vidět, ale do kina kvůli tomu prý nepůjde a ať mu ten film pošleme na DVD. Četl jenom nějaké rozhovory se mnou.

Nejzávažnější věcí pro ně tak nebyl jen ten film, ale to, že jsem se někde v médiích zmínila o severokorejském uprchlíkovi, se kterým jsem se setkala v Praze na festivalu Jeden…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].