Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Mezi nemocí a apokalypsou

Jaké jsou možné scénáře vývoje českého hospodářství? V odpovědi na tuto otázku musíme vycházet z dvojího poznání.

Jaké jsou možné scénáře vývoje českého hospodářství? V odpovědi na tuto otázku musíme vycházet z dvojího poznání. Tím prvním je to, že v dnešním světě ekonomie platí pouze „vím, že nic nevím“. Většinu ekonomických pravd, modelů, tvrzení a paradigmat totiž současná krize postavila na hlavu. Tím druhým je to, že problém českého hospodářství má kořeny venku, v propadu poptávky na Západě i na Východě. A protože nikdo neví, kdy se přežene krize alespoň na Západě (natož na Východě), nikdo nemůže vědět, kdy skončí (a jak bude hluboká) krize česká. A kdo tvrdí, že to ví, ten lže.

Každý scénář tedy stojí na vodě, můžeme se však alespoň pokusit pohledět z fiktivní budoucnosti na dvě alternativy vývoje: dobrou a špatnou.

Scénář kladný

Jak rychle přišel strmý pád světového hospodářství, tak stejně rychle odešel. Někdy koncem jara 2009 dosáhla německá ekonomika svého dna a poté začala pomalu, ale jistě růst. O pár měsíců později Němci zase zaklepali na dveře našich montoven a dodavatelských firem, které opustili někdy na podzim loňského roku. Včas připravený a účinný stabilizační plán Mezinárodního měnového fondu, Světové banky, Evropské banky pro obnovu a rozvoj a EU zabránil státním bankrotům na Ukrajině, v Maďarsku a na Balkáně, zhruba za rok začaly zase růst ceny oceli a surovin, země na východ od našich hranic se daly postupně do pořádku a české firmy mohly opět začít vyvážet a investovat na východ od našich hranic.

Česká…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].