Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Kam směřují, nevíme

O naznačených trendech nastupující české generace jsme si povídali se sociologem Martinem Jílkem z agentury Millward Brown.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Martin Jílek - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Martin Jílek - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Společnost Člověk v tísni provedla rozsáhlejší výzkum výhradně mezi mladými lidmi od patnácti do dvaceti let na gymnáziích, středních a učňovských školách. O výsledcích a naznačených trendech nastupující české generace jsme si povídali s jedním z jeho autorů, sociologem Martinem Jílkem z agentury Millward Brown.

Pokud by se daly výsledky průzkumu nějak shrnout, co podle vás ukazují především?

Mezi nejzajímavější poznatky patří to, že mladí lidé mají zájem vědět víc o komunistickém Československu. Tuto epochu ale hodnotí negativně, a to na základě nemateriálních hodnot. Komunistické Československo mají spojeno primárně s nesvobodou, nikoli s prázdnými obchody. To jde totiž určitě proti zaběhlým stereotypním představám, že mladí lidé jsou materialisté ovlivnitelní reklamou a vyznávající různé módní obchodní značky. Pokud bychom měli výsledky komentovat nějakými hodnotícími soudy, tak toto bude určitě příklad spíše pozitivního zjištění a takových byla většina. Respondenti třeba jako nejdůležitější v životě označovali rodinu, přátele, zdraví, studium a až teprve potom přišly na řadu peníze.

A co naopak považujete za problém?

Za vcelku vážnou věc lze označit malou ochotu mladých lidí zapojovat se do řešení problémů, které kolem sebe vidí. Výzkum tady naznačuje zajímavou věc – ochota zapojit se do dění kolem sebe byla…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].