Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Dvojí život v Teheránu

Íránci nezbytně nežádají změnu režimu, ale zjevně chtějí více svobody.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Studenti v Teheránu;) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Studenti v Teheránu;) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

„Zatím můžeme hrát jen pro pár přátel. Ne moc nahlas, aby nás někdo venku neudal na policii. Problémy nechce mít nikdo z nás,“ svěřuje se třiadvacetiletý student dějin umění Alírezá. Jsme ve sklepě rodinné vilky jeho rodičů v luxusní čtvrti na severu íránské metropole Teheránu. Spolu se svými kamarády z univerzity již dva roky zkouší v přítmí betonové místnosti hrát skladby západních rockových hvězd i vlastní tvorbu. Bubny stojí hned vedle lyžařského vybavení, které je mezi bohatšími obyvateli dvanáctimilionového Teheránu nezbytné pro trávení zimních kratochvílí.

Komorní publikum tvoří několik spolužáků. Všichni jsou příslušníky bohatší střední třídy, která si nákladný životní styl, odlišující se od íránské tradice a konzervativních islámských hodnot, může díky sepětí s režimem dovolit. Jejich životy v soukromí neobrátila naruby ani islámská revoluce na sklonku 70. let. Mladí muži s dlouhými vlasy a dívky bez šátků oblečené podle nejnovějších módních trendů se dnes mohou cítit bezpečně. Ale jen za zdmi domu.

Život teheránských garáží

„Jestli máš chuť na whisky nebo třeba na ruskou vodku, není nic jednoduššího než zvednout telefon a za deset minut u dveří zazvoní poslíček a přinese, co budeš chtít. To není dneska problém. Každý o tom ví,“ říká Farhad, který na teheránské univerzitě studuje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].