Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

Dobře zhmotnělý paragraf

Studentka pražských práv Pavlína Mařasová si jednoho loňského podzimního rána řekla, že suché teorie už bylo dost. Se začátkem dalšího akademického roku najednou zatoužila kromě studia zákonů a vyhlášek zažít v praxi reálné potíže reálných lidí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Konec teorie, odteď jedeme naostro. (Pavlína Mařasová s kolegy) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Konec teorie, odteď jedeme naostro. (Pavlína Mařasová s kolegy) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Studentka pražských práv Pavlína Mařasová si jednoho loňského podzimního rána řekla, že suché teorie už bylo dost. Se začátkem dalšího akademického roku najednou zatoužila kromě studia zákonů a vyhlášek zažít v praxi reálné potíže reálných lidí. Oslovila spolužáky, a než začala zima, dala dohromady tým deseti podobně naladěných budoucích právníků. Společně založili První právní pomoc, tedy zázemí pro lidi v tíživé situaci, kteří sice potřebují pomoc, ale služby běžných právnických kanceláří si nemohou dovolit.

Raději osobně

Pětačtyřicetiletá uklízečka Jana se po měsících naléhání nakonec nechala přemluvit a půjčila své dobré kamarádce sumu hodně převyšující její měsíční plat. Věřila, že je to krátkodobá pomoc z akutní finanční tísně. Když se ale ani po roce dohadování a slibů svých peněz nedočkala, rozhodla se „zazděných“ peněz domoci soudně. S devítitisícovým platem si samozřejmě nemůže dovolit advokáta, a když proto jednoho dne zahlédla na zastávce leták První právní pomoci, neváhala ani vteřinu. Za týden už sedí s jedním ze studentů v budově pražské právnické fakulty a ten jí trpělivě vysvětluje, jak postupovat. City jdou stranou a věřitelka podává proti kamarádce návrh na platební rozkaz. Není jisté, zda své několikaleté úspory ještě někdy uvidí, ale rozhodně se tak stane mnohem spíš, než kdyby pokračovala v neoficiálním – a vyčerpávajícím …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].