Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Je exekuce dávky v hmotné nouzi, jak se provádí na popud magistrátu v Chomutově, protiprávní?

Jakkoli je iniciativa chomutovské radnice řešit problém s neplatiči na české poměry velmi odhodlaná a žádoucí, představuje exekuce dávek v hmotné nouzi nezákonný postup. Dávky v systému pomoci v hmotné nouzi jsou z exekuce zákonem výslovně vyloučeny.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: TOMÁŠ SOKOL - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: TOMÁŠ SOKOL - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

TOMÁŠ SOKOL

advokát, advokátní kancelář Brož & Sokol & Novák

1) Radnice v Chomutově má pohledávky a jsou exekuovatelné.

2) Radnice má právo a dokonce povinnost pohledávky vymáhat. Opak by mohl být v krajním případě kvalifikován i jako trestný čin dle § 255 tr. zák.

3) Radnice si najala exekutora.

4) Podle § 322 odst. 2 občanského soudního řádu lze při výkonu rozhodnutí zabavit peníze nad 1000 korun.

5) Uznávám, že z morálního, logického, ústavního a bůhvíjakých dalších hledisek to žádná sláva není. Exekutor tu ale není na akademické debaty. Ten by měl mít ze zákona jasno, co smí zabavit a co ne.

6) Chyba je v zákoně.

JIŘÍ PŘIBÁŇ

teoretik práva, Cardiff Law School

Je to nejen protizákonné a protiústavní, ale především ostudné. Podle zákona dávky v hmotné nouzi nesmějí být exekuovány a chomutovská radnice se uchýlila k velmi chatrné „právní kličce“, podle které dávky přestávají být dávkami v okamžiku jejich převedení na hotové peníze, které následně může exekutor zabavit. Ovšem nejen ze zákona, ale i ze samotné ústavy, konkrétně článku 30, odst. 2 Listiny základních práv a svobod, lze snadno odvodit, že takto vyplacená dávka nadále požívá zákonné i ústavní ochrany, a proto ji exekuovat nelze.

JAN VYKLICKÝ

soudce, člen ústřední rady Mezinárodní asociace soudců

Vím jen z novin, že dlužníkům mají být postiženy právě dávky v hmotné nouzi. To by dle § 60 exekučního řádu a § 317 občanského soudního řádu nešlo. Právní problém bude ovšem vyřešen. Ale co se sociologicky zanedbanou problematikou soužití lidí podle jasných pravidel, tedy i povinností? Místo toho desítky let žvaníme o lidských právech způsobem, který pravidla komplikuje. Dotčení dlužníci v Chomutově nejsou chudáci proto, že dluží. Doplatili však na to, že jim to zmatená společnost léta trpěla. Všichni a všude musí vědět, že každé právo provází povinnost, které se nelze vyhnout.

LUKÁŠ PODDANÝ

advokát, advokátní kancelář Ambruz & Dark

Ano. Jakkoli je iniciativa chomutovské radnice řešit problém s neplatiči na české poměry velmi odhodlaná a žádoucí, představuje exekuce dávek v hmotné nouzi nezákonný postup. Dávky v systému pomoci v hmotné nouzi jsou z exekuce zákonem výslovně vyloučeny. Účelem poskytování dávek je, aby jejich příjemci, kteří se ocitli v hmotné nouzi, obdrželi pomoc nezbytnou pro zajištění svých základních životních potřeb. Namísto přímých exekucí je lépe přezkoumat podmínky pro výplatu dávek. Zejména zda poskytnuté dávky nejsou systematicky zneužívány na úkor všech slušných spoluobčanů – plátců daní.

(Diskuse k tématu - zde.)

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 11/2009 pod titulkem Anketa: Je exekuce dávky v hmotné nouzi, jak se provádí na popud magistrátu v Chomutově, protiprávní?