Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Zkrocení Tygrů

Propaganda a manipulování skutečností jsou metody, které používají rovněž všechna srílanská média kontrolovaná vládou. Ovšem i přes kusé a zkreslené zprávy z bojiště je jasné, že konec Tamilských tygrů se blíží. S nimi pomalu končí i šestadvacet let trvající občanská válka mezi většinovými buddhistickými Sinhálci a menšinovými hinduistickými Tamily, která si vyžádala nejméně 75 tisíc životů.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Takže to vzdáváme? (Tamilský rebel) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Takže to vzdáváme? (Tamilský rebel) - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Bezmračnou oblohu nad azurovým mořem zátoky přístavu Trincomalee na severovýchodě Srí Lanky obkrouží dvojice letadel a zmizí. Idylu klidného čtvrtečního odpoledne naruší jen minimálně. O několik desítek minut později naskočí na tamilských webových stránkách šokující zpráva, že srílanské letectvo a dělostřelectvo před chvílí vybombardovalo na severu země nemocnici plnou válečných uprchlíků. Dementi ze strany vlády přichází o pár hodin později – zpráva byla zkreslená, tamilští „novináři“ účelově lžou.

Propaganda a manipulování skutečností jsou metody, které používají rovněž všechna srílanská média kontrolovaná vládou. Ovšem i přes kusé a zkreslené zprávy z bojiště je jasné, že konec Tamilských tygrů se blíží. S nimi pomalu končí i šestadvacet let trvající občanská válka mezi většinovými buddhistickými Sinhálci a menšinovými hinduistickými Tamily, která si vyžádala nejméně 75 tisíc životů.

Na severu ostrova svádí armáda zřejmě poslední boj s povstalci z hnutí Tygři osvobození Tamilského Ílámu (LTTE). Bojovníci LTTE, kteří ještě před třemi lety kontrolovali takřka celý sever a východ země, byli obklíčeni na území o rozloze několika desítek kilometrů čtverečních na sever od města Mullaitivu. To armádní divize obsadily koncem ledna, Tygrům zbyla už jen džungle.

I přes kusé zprávy z bojiště je jasné, že konec Tamilských tygrů se blíží.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].