Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Ze svého původu má mít člověk radost

Sergei Lagodinsky (33) je členem nezávislé společnosti Global Public Political Institute, která sdružuje experty na globální politické systémy, bezpečnost a transatlatnické vztahy.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Sergei Lagodinsky - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Sergei Lagodinsky - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Sergei Lagodinsky (33) je členem nezávislé společnosti Global Public Political Institute, která sdružuje experty na globální politické systémy, bezpečnost a transatlatnické vztahy. Je aktivní i v německé sociálnědemokratické straně SPD. Narodil se v ruské Astrachani, od roku 1993 žije v Berlíně.

Německá ústava platí za jednu z nejlepších v Evropě, pracovali na ní především Američané těsně po válce. Vy jste o ní psal už diplomovou práci. Myslíte, že obstojí do budoucna například vůči takovým výzvám, jakými jsou pro Německo multikulturalismus a globalizace?

Nejde jen o text ústavy, ale o to, jak se aplikuje. Dá se například říct, že ústavní článek číslo tři zaručuje, že nedojde k diskriminaci menšin, protože každý má právo na stejné zacházení bez ohledu na svůj původ. Otázka ale je, k čemu soudce dojde, pokud má verdikty v této oblasti vyvážit s ostatními občanskými právy a svobodami, třeba se svobodou slova a projevu.

Pokud by se všechno točilo jen kolem rovnosti, už by se potom například skoro nic nedalo veřejně říct nebo napsat, protože by se vždycky někdo cítil uražen. Občanská práva se dají chápat odděleně, nebo jako souvislý celek, a pokud možno otevřeně, což je dnes nezbytné. Jenže k tomu je zapotřebí soudců a právníků, kteří to v soudní praxi budou prosazovat. K tomu není zapotřebí měnit text ústavy, ale myšlení lidí. A to je těžší.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].