Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

Zázrak v Litomyšli

Před dvěma lety začali členové Sboru Církve bratrské v Litomyšli řešit v Česku dost vzácný problém. Nedělních bohoslužeb se začalo pravidelně zúčastňovat více než osm desítek věřících a dosavadní modlitebna – secesní vila naproti vlakovému nádraží – přestávala stačit.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Uděláme, co je v našich silách... - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Uděláme, co je v našich silách... - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Před dvěma lety začali členové Sboru Církve bratrské v Litomyšli řešit v Česku dost vzácný problém. Nedělních bohoslužeb se začalo pravidelně zúčastňovat více než osm desítek věřících a dosavadní modlitebna – secesní vila naproti vlakovému nádraží – přestávala stačit. „Díky Bohu,“ nabízí vysvětlení nenadálého nárůstu publika kazatel Daniel Smetana. A podobně jednoduché bylo i řešení situace: místní si vymysleli nový kostel a rozhodli se, že 20 milionů na stavbu si seženou sami. Všechny peníze doma ještě nejsou, ale věci už se hýbou: loni v listopadu vyjely do akce bagry a dnes už rozbahněný terén ukazuje základy budoucího kostela.

Máme málo místa

Nízká bílá budova ze skla a betonu, jejíž střecha se pomalu zvedá a klikatí jako cesta, končící u kříže, zatím stojí jen v architektonických plánech. „Stavební firma říká, že v polovině roku 2010 by mohlo být hotovo se vším všudy,“ přehlíží staveniště Jana Macková, hlava devítičlenného týmu, který se o stavbu stará – od vytipování vhodného pozemku před dvěma lety po dnešní každodenní drobná zařizování.

„Bylo to těžké rozhodování,“ vzpomíná na dny, kdy se lámal chleba, kněz Daniel Smetana.„Času i peněz našich věřících je omezeně.“ Ambiciózní projekt, pro nějž se sbor rozhodl, sice fanoušci oceňují jako…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].