Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Vondra s eurem

Kdyby nebyla „krize století“, byla by to „zpráva století“. Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra prohlásil v rozhovoru pro Hospodářské noviny, že to, co se dnes děje, ho „ze střednědobého pohledu vede k závěru, že bychom měli být na palubě velkého parníku“ (velkým parníkem míněna eurozóna).

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: JAN MACHÁČEK - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: JAN MACHÁČEK - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Kdyby nebyla „krize století“, byla by to „zpráva století“. Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra prohlásil v rozhovoru pro Hospodářské noviny, že to, co se dnes děje, ho „ze střednědobého pohledu vede k závěru, že bychom měli být na palubě velkého parníku“ (velkým parníkem míněna eurozóna). Přestože v přístupových smlouvách nových členských zemí je zakotvena povinnost přijmout euro (leckdo na to v poslední době zapomíná), představuje Vondrův výrok podle mého soudu revoluci. Já osobně jsem dosud od žádného představitele ODS podobný názor nikdy neslyšel. Donedávna by to bylo vnímáno v ODS jako hereze. Být proti euru byla přece ještě nedávno součást „modrého náboženství“ a příznivci eura byli označováni za levičáky. Vondra nyní evidentně „vypustil zkušební balonek“ (jak sám s oblibou říká). Čím si to vysvětlit? A proč zrovna on?

1. Vondra nikdy nepatřil k ideologům, osobně ho podezírám, že je v ODS z pragmatických důvodů. V určité době mohl člověk jeho zkušeností a erudice projet v ODS do vyšších struktur moci jako nůž máslem. Topolánek prostě potřeboval zkušeného zahraničněpolitického experta a diplomata. Navíc když přišel asi před třemi lety v ODS do módy verbální antikomunismus (pokud se zrovna nevolí prezident), hodily se Vondrovy disidentské „credentials“. Kdyby se Vondra hlásil k euru již dávno, nikdy by se pochopitelně na vysoký post v ODS nedostal.

2. Poté, co ODS zavrhla Václava Klause a naopak, zdá se, že v ODS bude nyní v rámci emancipace od nejvyššího velkovezíra povoleno hlásit se i k euru. Ono bylo stejně obtížně pochopitelné, proč odmítáním eura a vypjatým euroskepticismem vyklízí ODS pozice ve středu spektra sociální demokracii. V normálních evropských zemích není euroskepticismus výsadou pravice, většina pravicových stran od Německa, přes Španělsko po Dánsko jsou normálně proevropské. Stejně tak bylo dlouho nepochopitelné, proč ODS tak ostře vystupuje proti zájmům velkých exportně orientovaných firem, jako je třeba Škoda Auto. Lobbing této firmy slaví tedy ode dneška úspěch. Pozdě, ale přece.

3. Vystopovat lze i vliv NERV. Někteří jeho členové proti euru nevystupují ideologicky a buď jsou jeho zastánci, nebo rozumně váží všechna pro a proti. (…)

(Celý text na www.respekt.cz .)

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 10/2009 pod titulkem Vondra s eurem