Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Volby podle Paynea

Skvělá satira na volební systém a americkou společnost maskovaná jako komedie pro puberťáky. Takový husarský kousek se povedl – a to v nezpochybnitelné kvalitě – režiséru Alexanderu Paynovi.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Česká televize • Autor: Respekt
Autor fotografie: Česká televize • Autor: Respekt

Skvělá satira na volební systém a americkou společnost maskovaná jako komedie pro puberťáky. Takový husarský kousek se povedl – a to v nezpochybnitelné kvalitě – režiséru Alexanderu Paynovi. Jeho film Kdo z koho (1999) je založen na příběhu o nelítostném volebním souboji, který se poněkud zvrtne. A i když v něm nejde o klíče do Bílého domu, ale pouze o křeslo předsedy studentské samosprávy na střední škole, vysmívá se jízlivě politickým kampaním a vlastnostem uchazečů o funkce všeho druhu.

Teenagerské komedie byly před deseti lety v kurzu. Tohle ale není vulgární řachanda typu snímku Prci, prci, prcičky, které šly do kin ve stejném roce. Svědčí o tom například skutečnost, že Payne se svým stálým spolupracovníkem Jimem Taylorem získali za tento snímek nominaci na Oscara za nejlepší adaptovaný scénář. Děj se točí kolem neskutečně ambiciózní středoškolačky Tracy Flickové. Reese Witherspoonová je v roli vzorné, iniciativní a chorobně ctižádostivé blondýny víc než přesvědčivá. Je to ten typ dívky, která si jde v každém okamžiku tvrdě za svým cílem a neváhá chladně manipulovat okolím, ať se jedná o spolužáky nebo pedagogy.

Zarputilého protivníka najde v profesorovi dějepisu a občanské nauky Jimu McAllisterovi (Matthew Broderick). Životem poněkud převálcovaný třicátník, kterému se právě rozpadá manželství, zarytou šprtku z hloubi duše nesnáší, možná i proto, že jako jeden z mála lidí ví, že sexuální poměr s Tracy stál učitelské místo jeho nejlepšího kamaráda. Když McAllister zjistí, že Tracy ke svým trofejím hodlá přidat při nadcházejících studentských volbách i titul školní prezidentky, rozhodne se jí vytvořit náležité konkurenční prostředí. Přesvědčí ke kandidatuře Paula Metzlera (Chris Klein), pohledného sympaťáka z bohaté rodiny, jehož deficitem vůči Tracy je poněkud nižší inteligence.

Jako třetí vzadu do volebního klání ještě nečekaně vstoupí Paulova nihilistická sestra Tammy (Jessica Campbellová), adolescentním splínem nakažená lesbička, která se chce bratrovi pomstít za to, že jí přebral přítelkyni. Mladistvá intelektuálka překvapivě slaví úspěch svým okázalým bojkotem celých voleb. Její kampaň pod heslem „Nevolte mě“ získává největší přízeň spolužáků, a musí být proto po zásluze z hlasování vyloučena.

V chytré komedii plné plnokrevných, dobře prokreslených charakterů není nikdo, komu by se dalo bez výhrady fandit nebo koho by šlo nenávidět. Mrcha Tracy vzbuzuje soucit a klaďas McAllister se v několika momentech projevuje jako směšný pokrytec a tragéd. Podobně tomu bylo v Paynově úspěšném celovečerním debutu Občanka Ruth (1996), černohumorném příběhu o nezodpovědné feťačce čekající dítě, která se stane zajatcem nátlakových pro a protipotratových organizací. Od politických témat se tvůrce satirických výpovědí o Americe později odklonil a zajistil si i větší komerční úspěch snímky O Schmidtovi (2002) nebo Bokovka (2004). Ale Kdo z koho zůstává možná jeho zatím nejpronikavějším a rozhodně nejvtipnějším filmem.

KDO S KOHO

ČT 1, 6. 3., 23.00

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].