Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Aktualita

Rostoucí monstrum

Přeshraniční americké útoky na pákistánská kmenová území přispěly ke snížení vlivu teroristické organizace al-Káidy ve světě, ale destabilizovaly situaci v Pákistánu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Ilustrační foto - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Ilustrační foto - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Přeshraniční americké útoky na pákistánská kmenová území přispěly ke snížení vlivu teroristické organizace al-Káidy ve světě, ale destabilizovaly situaci v Pákistánu. Uvedli to vysoce postavení činitelé pákistánské tajné služby ISI na dvouhodinovém brífinku o situaci v zemi, který uspořádali minulý týden v Islámábádu.

Zástupci ISI, která je podezřívána z úzkých kontaktů na teroristické sítě, řekli, že nálety bezpilotních letounů a bojové operace pákistánské armády zlikvidovaly okolo osmdesáti významných představitelů al-Káidy, kvůli civilním obětem ale došlo k podnícení protiamerických vášní u obyvatelstva. Právě to nahrává do karet fundamentalistům, jejichž vliv sílí a do jejichž čela se i díky zdařeným atentátům dostávají stále mladší, nezkušenější, zato nesmiřitelnější bojovníci.

Americká armáda provedla za loňský rok na pákistánská území zhruba třicet náletů. Pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí zpočátku hrozil, že Pákistánci zahájí na americké letouny palbu, ale svou bojovnou rétoriku postupně zmírnil. Podle The Economist však neustal tlak na vládu, aby útokům zamezila, přičemž rapidně klesla Zardárího popularita. Prosincový průzkum veřejného mínění ukázal, že si jen 19 procent Pákistánců přeje, aby zůstal ve funkci, a takřka 88 procent si myslí, že se země ubírá špatným směrem.

Obavy dlouhodobě vzbuzuje situace v Severozápadní pohraniční provincii, kde leží základny fundamentalistů, kteří se odsud šikují k akcím v Afghánistánu. 16. února došlo mezi místní vládou a vůdcem islamistických povstalců Mullahem Fazalulláhem k dohodě o nastolení příměří výměnou za zavedení striktní formy islámského práva šaría v údolí Svát. Svát býval jednou z nejvyhledávanějších turistických destinací v zemi, ostatně i fanatický třiatřicetiletý Fazalulláh dříve pracoval jako vlekař na zdejších sjezdovkách. Dnes tu Tálibán kontroluje 70 procent území, zakázal zde školy pro ženy, hudbu nebo holení vousů a pákistánský stát se tím vlastně vzdal svrchovanosti nad významnou částí země, která leží jen 250 kilometrů severně od hlavního města Islámábádu.

Posílení aktivit Tálibánu je podle ISI způsobeno změnou strategie al-Káidy, která se v současné době soustřeďuje na logistickou a finanční podporu povstalců v Pákistánu. Skrze internetové stránky a mezinárodní síť buněk teroristé verbují zfanatizované rekruty z Blízkého východu, střední Asie nebo ze severní Afriky na pákistánská území, kde po letech politické nestability upadá ekonomika a stoupá násilí. „Roste nám tu před očima monstrum a vypadá čím dál hrozivěji,“ prohlásil o situaci jeden z důstojníků ISI.

Pákistánští důstojníci se nyní také obávají Obamova rozhodnutí poslat do Afghánistánu dalších 17 000 vojáků. Na brífinku uvedli, že kvůli intenzivnějším bojům v sousední zemi uprchne do Pákistánu ještě více bojovníků Tálibánu, podobně jako po válce v roce 2001.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].