Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Pero jako fetiš

Kaňky v písance a ohryzaná umělohmotná násadka, prsty a pusa modré od inkoustu. To jsou začátky. Končit to může hračičkou za několik set tisíc. Plnicí pero není jen nástroj na psaní.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Několik diamantů by ti určitě slušelo, drahoušku. - Autor: EGP • Autor: Respekt
Fotografie: Několik diamantů by ti určitě slušelo, drahoušku. - Autor: EGP • Autor: Respekt

Kaňky v písance a ohryzaná umělohmotná násadka, prsty a pusa modré od inkoustu. To jsou začátky. Končit to může hračičkou za několik set tisíc. Plnicí pero není jen nástroj na psaní. Elegantní tvar, vzácné materiály, rituály spojené s jeho plněním (a také cena) jej předurčují k tomu, aby se stalo dokonalým předmětem zbožňování.

Na českém trhu je asi nejprodávanější pero značky Parker, a to ve všech variantách od několika set po deset tisíc korun. Populární je i Waterman, který experimentoval a vyměnil oblé tvary za podivně hranolovitý design. To skutečná šlechta mezi pery – Montblanc – zůstává moudře u zakulacené násadky. Bohatí lidé bývají konzervativní, a tak jsou tato pera originální spíše v detailech. Letošní nejnovější model z řady Meisterstück Solitér se pyšní keramickým víčkem a tělem z pryskyřice. Kovové části jsou z poplatinované oceli a samotné pero z 18karátového zlata s tenkým proužkem platiny a hrotem z iridia. Věcička stojí přes 29 000 Kč, ale v podstatě je to konfekce, i když fajnová.

Skutečná vášeň je totiž žárlivá a žádá si exkluzivitu: limitovanou edici. Montblanc každý rok vyrobí omezený počet per pojmenovaných na počest některého mecenáše umění. Letos je to Sir Henry Tate. Dostupnější verze červeného, vroubkovaného, zlatého, perleťového a poměrně rozpustilého pera s hvězdou na víčku přijde na svět 4800 kusů, té extra limitované jen 800. Vyjde asi na 200 000 Kč.

Dámské limitované edice jsou věnovány slavným ženám a trvají několik sezon. Letos třeba modernistickou, a přesto rozkošnou Gretu Garbo (lepší model 89 550 Kč, levnější 19 840 Kč) vystřídá Ingrid Bergmanová.

To kapitální kousky jsou brilianty hustě posázené a objednávají se podle katalogu. Bohème Royal z bílého zlata je se svými 13 510 drahokamy opravdu přeplácaný, zato je nejdražší. Oč vkusnější je stroze modelovaný trup Royal Le Grand/ Black Diamant přioděný pouze 4654 černými diamanty.

Svého miláčka už tedy máme. Teď čím ho nakrmit? Fetišistku trochu zchladí fakt, že dámská pera se prodávají jenom s bombičkami, zatímco pánská mají na výběr: bombičku, píst nebo obojí. Natáhnout inkoust z lahvičky je zřejmě pro dámy technicky náročné, nehledě na modré prstíky. Takže bombičky. Ale v jaké barvě? Růžovou, bordó, zelenkavou nebo klasickou modř či čerň? I inkousty navíc dostaneme v sezonních limitovaných edicích. Jsou obdařené vůněmi. Třeba Love letter pink, ten voní po růžích. Alespoň se jím podepsat!

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].