Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Netbooky jdou na dračku

Netbooky jdou na dračku. Ty první, co se objevily na trhu zhruba před rokem, byly určeny dětem. Dnes si ale získávají oblibu nejen u rodin a lidí, kteří si kupují svůj první počítač, ale i u zkušených uživatelů, kteří chtějí něco malého, lehkého a laciného.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Loni se jich prodalo 11 milionů, letos se čeká dvakrát tolik. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Loni se jich prodalo 11 milionů, letos se čeká dvakrát tolik. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Steve Jobs tvrdí, že Apple neví, jak udělat počítač za 500 dolarů, „který by nebyl jen krám“. A přece byl tento článek napsán na malém počítači, který stál ještě méně – ani ne čtvrtinu ceny iMacu od Applu, který leží na stole hned vedle něj. Takovéto malé a levné mininotebooky neboli netbooky, jak se jim začalo říkat, nejsou tak rychlé ani silné jako velké počítače typu iMac a ve výkonu za většinou laptopů zaostávají. Ale rozhodně to nejsou žádné krámy a pro některé lidi dost možná představují výhodnou koupi.

Netbooky jdou na dračku. Ty první, co se objevily na trhu zhruba před rokem, byly určeny dětem. Dnes si ale získávají oblibu nejen u rodin a lidí, kteří si kupují svůj první počítač, ale i u zkušených uživatelů, kteří chtějí něco malého, lehkého a laciného.

Netbooky obvykle mají sedmi- až desetipalcové displeje. Mají zabudovanou wi-fi kartu, nikoli však optickou mechaniku pro CD či DVD. Některé nemají harddisk, namísto něj ukládají data na flashovou paměť a díky tomu jsou odolnější a jejich baterie vydrží déle. Netbooky obecně stojí méně než 500 dolarů. Analytická firma IDC předpokládá, že v roce 2008 se jich prodalo 10,8 milionu a že v roce 2009 už se jich prodá více než 20 milionů, čímž si ukrojí 11 až 12 procent z celého laptopového trhu.

Ať je to jednoduché

Většina stávajících modelů, včetně NC10 od Samsungu, mnoho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].