Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial

Na ty vykulené oči a pozdější úsměšek se nedá jen tak zapomenout. Když před rokem jeden z významných byznysmenů navštívil Respekt, nemohl věřit svým očím, když viděl, že řada redaktorů jezdí na kole.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: ERIK TABERY - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: ERIK TABERY - Autor: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Na ty vykulené oči a pozdější úsměšek se nedá jen tak zapomenout. Když před rokem jeden z významných byznysmenů navštívil Respekt, nemohl věřit svým očím, když viděl, že řada redaktorů jezdí na kole. Později přiznal, že mu to přijde jako výstřednost, znak levicového uvažování. Když spatřil psa, zdálo se, že bude nutné volat sanitku. Avšak tomu, kdo někdy zavítal do zemí, jako je Dánsko, Švédsko, ale i třeba Velká Británie, to jako výstřednost nepřipadá. Naopak, na kole tam jezdí byznysmeni, politici či úředníci.

Trendy ze Západu k nám mnohdy dorazí se zpožděním, protože se musíme vyrovnat s předsudky. Podobně jsme si ještě nezvykli na to, že doma zůstávají s dětmi muži. Když se tak stane, jsou považováni za zženštilé nebo zkrachovalé, protože jim nic jiného nezbývá. Silvie Lauder přivezla reportáž ze světa, kde je to normální stejně jako to, že ženy se podílejí na veřejném životě více a více.

V Česku je to méně a méně. Zato více a více se o Česko zajímá Rusko. Což dokládá článek Jaroslava Spurného o tajné schůzce Václava Klause s šéfem firmy Lukoil a jedním z nejvlivnějších podnikatelů Ruska Vagitem Alekperovem. Připomeňme si varování BIS: „Pokusy o vstup zahraničních subjektů z východu především do tuzemských energetických společností mohou ohrozit ekonomické zájmy České republiky.“

Tvůrci Aloise Nebela se rozhodli plně věnovat přípravě filmové adaptace tohoto stripu, a tak tento týden v Respektu vychází poslední díl. Děkujeme jim za milou spolupráci a držíme palce s chystáním filmu.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

příjemné čtení vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].