Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Anketa: Má dnes ministerstvo kultury pro literární nakladatelství a časopisy ještě nějaký smysl?

Stávající ministerstvo právě vede nečekaný boj proti živé kultuře, což příliš smyslu nedává.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: MIROSLAV BALAŠTÍK - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: MIROSLAV BALAŠTÍK - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

MIROSLAV BALAŠTÍK

šéfredaktor časopisu Host

Smysl nepochybně má. A to nejen praktický, ale také symbolický. Společnost tím dává najevo, že stále ještě považuje kulturu za důležitou pro své fungování. Ministerstvo je tu pak i jako němá výčitka našim vládám, které nedávají na kulturu ani ono symbolické jedno procento. Jiný problém ale nastává, pokud tento servisní úřad začne mít nějaký svůj názor. Například, že mrtvé umění (památky) je potřebnější než živé. Letošní bezprecedentní omezení podpory totiž může živé umění na řadu let nevratně poškodit. A o tom, že Česko bude skanzen, a nikoliv tvůrčí ateliér, by tento úřad v žádném případě rozhodovat neměl.

LIBUŠE BĚLUNKOVÁ

šéfredaktorka kulturního časopisu A2

Stávající ministerstvo právě vede nečekaný boj proti živé kultuře, což příliš smyslu nedává. Už tak bídné investice v oblasti literatury, filmu, divadla apod. mohutně přesouvá na ochranu památek, či si část schová na horší časy, k nimž tak rozhodující měrou přispěje. Nekoncepční dotační politika navazuje na zmatek v příspěvkových organizacích – kauzy typu Památník národního písemnictví skončily vždy jen rošádou úředníků. Kultura je v ČR udržována v nejnižších patrech politického zájmu, aby nezlobila. Už proto funkční a silné ministerstvo kultury potřebujeme. Ne však jeho karikaturu.

JOACHIM DVOŘÁK

nakladatel, Labyrint

Otázku bych otočil, zda ministerstvo vůbec potřebuje aktivity stojící stranou mainstreamových médií. Zda pro něj mají smysl malá nakladatelství, kritické umělecké časopisy, nezávislé divadelní soubory či galerie. Zda jeho postoj není jen odrazem úrovně většiny současné politické reprezentace této země, ozvěnou kulturního primitivismu.

BOŽENA SPRÁVCOVÁ

zástupkyně šéfredaktora literárního časopisu Tvar

V dnešní době, která přestává rozlišovat mezi kulturou a showbyznysem, má dokonce větší smysl než kdy jindy, v neposlední řadě také symbolický. Existence ministerstva kultury připomíná hlavám státu a drtivé většině jeho občanů, kteří slyší hlavně na pompu a na peníze, že kultura je hodnota a že je vhodné ji pěstovat a chránit – v co nejpestřejších jejích projevech; jinak se pozvolna vytratí, svět znecitliví a jednomyslně zhloupne. Bylo by hezké, kdyby si to už konečně uvědomilo i samotné ministerstvo kultury.

(Diskuse k tématu - zde.)

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 10/2009 pod titulkem Anketa: Má dnes ministerstvo kultury pro literární nakladatelství a časopisy ještě nějaký smysl?