Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Spřízněni koaliční nouzí

Sídlo vlády na vltavském nábřeží minulý týden osiřelo – řada ministrů včetně premiéra si vzala dovolenou, aby zklidnila tep po prezidentské volbě. Horská idylka by je však neměla ukolébat. Kabinet dospěl do poločasu svého funkčního období a do léta má prakticky poslední příležitost se odvážit provést nějakou bolestnou reformu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Kdo jiný, když ne oni dva? - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Kdo jiný, když ne oni dva? - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Sídlo vlády na vltavském nábřeží minulý týden osiřelo – řada ministrů včetně premiéra si vzala dovolenou, aby zklidnila tep po prezidentské volbě. Horská idylka by je však neměla ukolébat. Kabinet dospěl do poločasu svého funkčního období a do léta má prakticky poslední příležitost se odvážit provést nějakou bolestnou reformu.

Další volby

Malý kvíz: kdo pronesl v posledních týdnech a měsících nejvýraznější premiérský projev? Byl to těsně před zvolením kandidát na prezidenta Václav Klaus. Na rozdíl od ministerského předsedy Topolánka nesvazuje hlavě státu ruce prakticky už nic, ani příští zvolení, ani vůle či nevůle koaličních partnerů, ani vnitrostraničtí oponenti. Přesto nemá Topolánek, i se stínem Hradu za zády a chudokrevnou koalicí, nulové šance na úspěch. Začněme tím, co se mu staví do cesty.

Pokud ještě v premiérovi zůstala špetka reformního nadšení, se kterým jeho strana vyhrála volby, pak se k němu bude muset nutit navzdory řetězci voleb a mezinárodních událostí. Na podzim přijdou veledůležité krajské a senátní volby, ODS má v regionech a horní komoře parlamentu mimořádně silné postavení a nebude snadné si ho udržet. Na její úkor se chystají posílit prakticky všechny strany a vnitrostranická opozice čeká na každé Topolánkovo klopýtnutí. Volební kampaň tedy začne už v létě. Potom prakticky veškerou vládní agendu pohltí české předsednictví…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].