Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Prvních 15 minut

Smrt je jen začátek

„Ne. Kdyby mě rodiče nutili, tak bych to určitě nedělala,“ odpoví Marcela Pátková (1980) na dotaz, zda její záliba ve hře na akordeon a kreslení vychází z nějaké rodinné tradice, vlivu domácího prostředí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Už jen myšlenka na bolest bolí. - Autor: Kateřina Malá • Autor: Respekt
Fotografie: Už jen myšlenka na bolest bolí. - Autor: Kateřina Malá • Autor: Respekt

Zarazí se a skrze úzké moderní brýle se upřeně podívá před sebe, jako by poslední otázka zhmotněla a zůstala viset ve vzduchu. „Ne. Kdyby mě rodiče nutili, tak bych to určitě nedělala,“ odpoví Marcela Pátková (1980) na dotaz, zda její záliba ve hře na akordeon a kreslení vychází z nějaké rodinné tradice, vlivu domácího prostředí. „V mých zálibách mě nijak zvlášť nepodporovali. Měla jsem vždycky ráda samotu, ať už v přírodě anebo při soustředění nad kresbou, s hudebním nástrojem.“ Protože zjistila, že své pocity, myšlenky a nápady vyjádří skrze slova a věty mnohem přesněji, od dětských let se také věnovala poezii. V roce 2006 se tak dočkala vydání své první básnické sbírky Bylas u toho…, kterou publikovalo nakladatelství Host.

„Sedí mně krátká pregnantní forma, nechci se v básni ztrácet,“ vysvětluje, jak se rodí její otevřené strohé verše. Prostupuje jimi ozvěna všudypřítomné a současně smysluplné smrti, o níž je Pátková přesvědčená, že jí nic nekončí, neboť pozemský život je pouhou přípravou na nový začátek. Z veršů je taky patrné, jak jsou pro autorku důležité takové věci jako křesťanská symbolika, hluboký vztah k otci a matce, k přírodě. Ta se připomíná nejenom atmosférou krajiny, objekty, počasím, ale i jako protiváha chladné smrti životadárnou erotikou.

Mladá básnířka tvrdí, že v poezii se jí zrcadlí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].