Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Jak žít navždy

Jak pravil John Maynard Keynes, „v dlouhodobém horizontu jsme všichni mrtví“. To je pravda. Ale dal by se ten dlouhodobý horizont výrazně protáhnout?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Jak pravil John Maynard Keynes,„v dlouhodobém horizontu jsme všichni mrtví“. To je pravda. Ale dal by se ten dlouhodobý horizont výrazně protáhnout? A pokud ano, jak na to a kolik to bude stát? O nesmrtelnosti sní lidé odnepaměti. Usilují o ni od té doby, co si první alchymista usmyslel vynalézt elixír života stejně jako kámen mudrců. O nesmrtelnosti se píše i v próze, od Haggardova románu Ona až po Herbertovu Dunu. A dnes, po několika desetiletích biologického výzkumu, má několik badatelů za to, že už je nadosah.

Přitom je potřeba porozumět, proč organismy včetně lidí vůbec stárnou. Lidé jsou jako stroje: postupně se opotřebují. To je zjevné. Ovšem stroj lze vždycky opravit. Dobrý mechanik dobře vybavený náhradními díly ho dokáže udržet v chodu nekonečně dlouho. Nakonec nemusí zůstat žádná původní součástka, ale stroj funguje dál, asi jako ta známá Lincolnova sekyrka, která měla tři nová topůrka a dvě nové hlavy.

Zůstává samozřejmě otázka, zdali ten stroj stojí za opravu. Tady jdou příroda a člověk proti sobě. Anebo trochu jinak řečeno, nesouhlasí tu spolu dva aspekty přírody. Z pohledu jedince je životně nezbytné přežít, protože mrtvý organismus se nemůže rozmnožovat. I proto je pochopitelné, že se během evoluce u člověka vyvinul strach ze smrti, a vzhledem k tomu, že stárnutí je jistá cesta ke smrti, asi nikoho nepřekvapí, že lidé chtějí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].