Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Bush miláčkem Afriky

Od prostitutky z Rwandy by čtenář chválu George W. Bushe nejspíš nečekal.

Bushův vztah k Africe je směsí milosrdenství a chladného realismu.Od prostitutky z Rwandy by čtenář chválu George W. Bushe nejspíš nečekal. Čtyřiadvacetiletá Linda však americkému prezidentovi vděčí za záchranu života. „Dříve jsem se na AIDS testovat nechtěla. Proč také, mohla jsem se nanejvýš dozvědět, že brzy zemřu. Potom ale doktoři slíbili, že mě mohou pomoci žít, a tak jsem za nimi zašla. Zjistili, že jsem HIV pozitivní, a teď žiji díky lékům, které platí Američané,“ řekla Linda britskému deníku The Guardian.

Lindin názor není ojedinělý – nikde na světě dnes nejsou George W. Bush a Spojené státy tak oblíbení jako v Africe. Vyplývá to alespoň z mezinárodního průzkumu Pew Global Attitudes, podle kterého více než 60 procent obyvatel devíti z deseti zkoumaných afrických zemí hodnotí USA i po osmi letech Bushovy vlády kladně.

„George Bush toho pro Afriku udělal více než kterýkoli z jeho předchůdců.“ Tato chvála přišla z překvapivého tábora – ve Rwandě ji pronesl organizátor koncertů Live Aid, zpěvák Bob Geldof, který amerického prezidenta minulý týden doprovázel na části jeho návštěvy pěti afrických zemí.

Do druhé pětiletky

Bush se před pěti lety zaměřil na hrozbu AIDS, spolu se středověkou „černou smrtí“ zřejmě nejničivější epidemii v lidských dějinách, na kterou jen v roce 2007 zemřelo odhadem 1,5 milionu Afričanů. Bush…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].