Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Buldozerova Jižní Korea

Poprvé v novodobé historii se do čela Jižní Koreje nepostaví ani generál, ani jeden z demokratických aktivistů, ale „pouhý“ pragmatický obchodník.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Poprvé v novodobé historii se do čela Jižní Koreje nepostaví ani generál, ani jeden z demokratických aktivistů, ale „pouhý“ pragmatický obchodník. Volební výsledky přitom daly jasně najevo, že Jihokorejci unavení politickým pletichařením a špatnými ekonomickými výsledky chtějí, aby se země vydala právě touto cestou. Jindy těsná a do posledních okamžiků napínavá bitva (v posledních dvou kláních činil rozdíl mezi vítězem a poraženým necelá dvě procenta) se rozhodla již během stranických primárek na konci loňského srpna, necelé čtyři měsíce před volbami. V prosincové přímé volbě už neměl konzervativec Lee konkurenci. Před druhým z kandidátů si udržel více než 22% náskok.

Společně s vítězstvím oslavil Lee Myung-bak i šestašedesáté narozeniny. Lepší dárek si přát nemohl. „Před dvěma tisíci lety se Ježíš Kristus vydal cestou pokory. Vzdal se osobního prospěchu a svůj život zasvětil službě ostatním. Stejnou cestou se vydám i já,“ pronesl Lee k věřícím během presbyteriánské bohoslužby v soulském kostele Somang krátce po zvolení.

Příběh ulice

Životní osudy Lee Myung-baka se začaly psát v roce 1941 v Hiranu, jedné ze čtvrtí japonské Osaky, kde jeho korejský otec pracoval na dobytčí farmě. Z válkou zpustošeného Japonska však rodina utekla zpět na Korejský poloostrov. Cestou na rodnou hroudu rodiče přišli o veškerý majetek. Loď, jež…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].