Často hledáte, jak…
Obálka vydání 8/2008
8/2008 • 16.–23. 2. 2008

2008/8

Kultura

Alois Nebel: Lavina

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Prokletí mateřské lásky

Jan Gregor

„Věda mě osobně přesvědčila, že krokodýli to mají dobře vymyšlené. Žerou svá mláďata,“ tvrdí prostořeká Ida Carsonová (Eve Ardenová) hlavní hrdince filmu Mildred Pierceová (1945), kterou bezpodmínečná láska k nevděčné, zlé a po penězích bažící dceři přivede až téměř na pokraj zhouby.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Dlouhý tón pro nehostinnou zemi

Karel Veselý

Na fotkách vypadá jako postarší farmář z amerického Jihu, který většinu dne pozoruje pasoucí se krávy. Zdání klame: jižanský farmář by si těžko na krk pověsil elektrickou kytaru. Dylanu Carlsonovi, hlavnímu protagonistovi kapely Earth, bylo vloni čtyřicet a pochází ze severského Seattlu.

Za uměním s nákupní taškou

Jan H. Vitvar

Takový nápor do té doby galerie nezažila: za měsíc bezmála pětadvacet tisíc návštěvníků. Jenže ta masa lidí, která se tehdy tísnila v malých sálcích dvoupatrové síně, sem nepřišla za uměním.

Duševní menopauza českého filmu

Jan Gregor

Něco je špatně: člověk si při koupi lístků na nové české filmy připadá stejně provinile, jako když v trafice žádá o Blesk.

Příliš dobře vyměřený svět

Tereza Brdečková

Daniel Kehlmann je zázračné literární dítě: ve dvaatřiceti má za sebou už osm knih, vysokou prodejnost, důležité literární ceny.

Jak se pracovalo v disentu

Vladimír Karfík

V Dálkovém výslechu hovoří Václav Havel o počátku sedmdesátých let jako o začínajícím dlouhém období mrtvolného ticha, éře rezignované apatie a demoralizace, šedivé konzumní každodennosti.

Františkova cesta k Bohu

Petr Placák

„Byl jsem pohan, chtěl jsem psát, hejbaly se mi skvrny a promítaly se mi různý věci na zeď, byl jsem zabořenej do toho sexu a neuměl jsem podat pomocnou ruku, byl jsem takovej skutečnej barbar,“ řekl mi onehdy pražský básník Fanda Pánek o své minulosti.

Na krok od rudého koberce

Tereza Brdečková

Pondělí, sedm hodin večer. Do uvedení filmu Občan Havel zbývá půl hodiny, ale sál v berlínském multiplexu Sony Center už je plný.