Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

Mladý chemik

Chemik Zatloukal dnes patří mezi světově uznávané odborníky v technologii makromolekulárních látek a k ústředním oporám respektovaného Centra polymerních materiálů na zlínské univerzitě.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Důležité je správné pořadí. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Důležité je správné pořadí. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Na profesuru dosáhl už ve svých třiceti dvou letech. Loňský zisk nejvyššího pedagogicko-vědeckého titulu však Martina Zatloukala nijak nepřekvapil – bylo to prostě logické vyústění soustředěné vědecké práce, pedagogické činnosti a tisíců hodin strávených v laboratoři. Chemik Zatloukal dnes patří mezi světově uznávané odborníky v technologii makromolekulárních látek a k ústředním oporám respektovaného Centra polymerních materiálů na zlínské univerzitě.

Zájem o chemii v něm vzbudil dárek. „V šesti letech jsem od rodičů dostal dětskou laboratoř Malý chemik. Díky ní jsem mohl provádět nejzákladnější pokusy, třeba jednoduché destilace. Byl jsem nadšen,“ říká nejmladší český profesor tichým hlasem.

Zalíbení v chemii v něm podporoval i jeho dědeček, významný odborník v gumárenském průmyslu, takže po základní škole se Martin Zatloukal dlouho nerozhodoval kam dál. „Měl jsem jasno, šel jsem jednoduše na střední chemickou průmyslovku. A po maturitě jsem pokračoval na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně.“ Tam si ho jako nesporného talentu rychle všimli vyučující a začali jej podporovat a zapojovat do náročnějších projektů. „Učitelé pro mě byli především inspirujícími osobnostmi, také kvůli nim jsem dále pokračoval doktorandským studiem a následně jsem se habilitoval jako docent,“ vzpomíná Zatloukal. Už zisk…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].