Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Františkova cesta k Bohu

„Byl jsem pohan, chtěl jsem psát, hejbaly se mi skvrny a promítaly se mi různý věci na zeď, byl jsem zabořenej do toho sexu a neuměl jsem podat pomocnou ruku, byl jsem takovej skutečnej barbar,“ řekl mi onehdy pražský básník Fanda Pánek o své minulosti.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jedině babička měla rozum – říkala... - Autor: Babylon • Autor: Respekt
Fotografie: Jedině babička měla rozum – říkala... - Autor: Babylon • Autor: Respekt

„Byl jsem pohan, chtěl jsem psát, hejbaly se mi skvrny a promítaly se mi různý věci na zeď, byl jsem zabořenej do toho sexu a neuměl jsem podat pomocnou ruku, byl jsem takovej skutečnej barbar,“ řekl mi onehdy pražský básník Fanda Pánek o své minulosti. Patří do ní i nedávno vydaný svazek jeho básní Vita horribilis. Je uvozen lety 1972–1985 a časově se tak překrývá s klasickou dobou pražského undergroundu.

Rok 1972 znamená počátek Pánkovy tvorby, v roce 1985 konvertoval ke katolictví a rozešel se s druhou kulturou, se svým dosavadním životem i básněmi. Martin Machovec, který teď Pánkovy texty připravil k vydání, v ediční poznámce uvádí, že se mu teprve po mnoha letech podařilo získat autorův souhlas s vydáním jeho díla z oné doby. Pánek to po řadu let opakovaně odmítal. Také nyní se od vydaného svazku distancoval a za básně „nadále odmítá brát uměleckou odpovědnost“.

Přes Lopatku k Bondymu

František Pánek se narodil v Praze v roce 1949. Po skončení povinné školní docházky ho rodiče dali do učení na leteckého mechanika. „To byly strašný blbosti. Jediná babička měla rozum, která řikala, aby mě dali k poště.“ Nakonec se začal učit potrubářem. V roce 1968 ale učení opustil, protože se mu „zvrátila psychika“. Začal psát poezii, opakovaně se léčil na psychiatrii, holdoval…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].