Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Prvních 15 minut

Za vanu a grafiku čistější

Grafická designérka Magdalena Kalistová (1980) má ráda jednoduchou a čistou domácnost a jednoduchou a čistou grafickou úpravu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Chtěla jsem udělat něco užitečného. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Chtěla jsem udělat něco užitečného. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Grafická designérka Magdalena Kalistová (1980) má ráda jednoduchou a čistou domácnost a jednoduchou a čistou grafickou úpravu. Tyhle dvě okolnosti způsobily, že byla koncem ledna vybrána na letošní soutěžní přehlídku grafického designu Bienále Brno. Je to dobrá příležitost: v létě respektovaná přehlídka opanuje výstavní prostory v celém městě a sejdou se tu práce grafiků z dvacítky zemí.

Vanu Kalistová umývá zpravidla jedlou sodou, na dlaždičky vezme octový roztok. Ten se hodí i na změkčení prádla místo aviváže, proti plísním na pokojových květinách i na opláchnutí hlavy proti lupům. Všechny neekologické lahve se savem a se zaručeně antibakteriálními čističi i navoněné prací prášky už z jejího bytu zmizely. „Nemám ráda zbytečné věci,“ říká.

I jako diplomní práci chtěla udělat něco užitečného. Vzešla jí z toho příručka s názvem Můj domácí sebezpyt, v níž dala k veřejné dispozici všechny své ozkoušené recepty na jednoduchou, čistou a ekologickou domácnost. Není to náročná četba, to hlavní je řečeno graficky, pomocí fotografií a piktogramů. Kromě těch obvyklých je tu třeba značka pro ocet (silueta typické lahve), pro pepř (puntíky) i pro cedník (puntíky s držákem).

Je to velmi přesný, efektivní i hezký informační design a velmi unikátní tipy pro domácnost. Loni v létě proto za knihu autorka dostala ocenění rektora VŠUP za nejlepší diplomovou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].